чт. мар. 28th, 2024

7 признака на висш интелект, които не могат да бъдат фалшифицирани – колко от тях притежавате?

За съжаление, нашата образователна система е твърде зациклена върху оценките и при това мери всички деца с една мярка, без да се вземат предвид особеностите на всеки ученик. Такава система е просто неспособна да разпознае истинския интелект – спомнете си детските истории на такива велики хора като Айнщайн и Едисън.

Много от които са получавали доста посредствени оценки в училище. Имате ли причина да се съмнявате в техния гений? А това в никакъв случай не са изолирани случаи – има много такива деца и сега!

Всички знаем за тези деца с отлична памет, способни да запомнят всякакви исторически дати и подробности за големи събития и след това внимателно да ги запишат на хартия. Тези деца, които неизменно получават шестици на всички контролни, изискващи внимателно запаметяване на информация. Техните учители ги дават за пример на всички останали, определяйки ги като най-интелигентните в целия клас.

Никой не оспорва, че добрата памет е нещо хубаво, но не всички имаме щастието да се родим с такава. И, честно казано, децата, които получават четворки и тройки на същото контролно, всъщност могат да се окажат не по-малко или дори по-интелигентни от тези любимци на учителите!

Както самият Айнщайн казва, нашата образователна система работи приблизително по следния начин: „Ние оценяваме способността на маймуната, рибата и слона да се катерят по дървета!“

Трябва веднъж завинаги да разберем, че такава система просто не е в състояние да установи дали сме умни или не.

Ето защо в тази статия са събрани няколко много по-малко очевидни – но и не по-малко верни – признаци на висок интелект. Премерете ги върху себе си и помислете до каква степен те се отнасят към вас.

1. Проявяват висока емпатия по отношение на другите хора.

Повечето съвременни психолози смятат, че ако човек има висок коефициент на емоционален интелект, това е достатъчно, за да го наречем умен човек. Умните хора като правило усещат много добре емоциите на хората около тях.

Вие възприемате другите хора, нещата и света като цяло много по-цялостно от повечето хора. Емпатията се проявата на много дълбоко ниво и за да постигнете това, се нуждаете от развит интелект.

2. Разбирате, че не знаете много неща.

Това осъзнаване подсказва, че имате остър и аналитичен ум, готов да постави под съмнение всичко, дори собствените ви знания и че сте открити за нови идеи, концепции и неща. Вътрешното ви желание да знаете колкото е възможно повече ви позволява да гледате на проблемите от различни ъгли, а не само с общоприетите.

Никога не сте се страхували да приемате грешките си и да получите нови знания. Опитвате се да научавате нещо ново всеки ден. Вие не вземате прибързани решения и следователно сте способни да отстоявате всеки избор, който правите. Освен това тази яснота на ума ви кара да се чувствате по-сигурни, защото сте наясно със собствената си позиция.

3. Вас буквално ви изгаря любопитството.

Резултатите от много научни проучвания показват, че любопитното и открито дете е много по-вероятно да се прояви като интелигентен и гладен за знания възрастен човек. Любопитството ни дава не само нови знания, но и нови преживявания.

4. Нямате склонност да се подценявате или да се надценявате.

Най-вероятно вече сте срещали невероятно арогантни хора, които по някаква необяснима причина вярват, че знаят всичко за света. По правило тези хора имат собствено, уж „единственото вярно“ мнение и не търпят, когато някой се опита да го оспорва.

Проблемът на тези хора е, че всъщност те никога не са успели да пораснат до край – в много отношения   те си остават малки и не много умни деца. Учените са доказали, че не особено интелигентните хора често надценяват своите интелектуални способности.

5. Вие сте експерт по сарказъм и внезапни импровизирани шеги.

Това може да ви изненада, но хората, известни със своето саркастично чувство за хумор и внезапни (макар и странни) шеги, е много по-вероятно да се окажат наистина умни хора, отколкото постоянно сериозните и мрачни личности. Една от причините за това е простият факт, че само истински интелигентен човек е в състояние да импровизира в движение.

6. Не ви е скучно, когато сте сами. Избягвате ненужни действия и разговори.

От древни времена хората доста основателно са считали, че мълчаливите хора по правило са по-мъдри от тези, които постоянно говорят. Интровертите се стремят да задоволят своите нужди с минимални усилия и социални взаимодействия, за което, трябва да признаете, се нуждаят от забележителен ум.

7. Най-добре работите през нощта

Резултатите от изследванията показват, че хората, които заспиват много късно и стават рано, често имат интелект, доста по-висок от средния. Просто те имат твърде много мисли в главата си за да могат лесно да заспят! А когато другите спят и не ги разсейват, за тях е време да поработят!

Но имайте предвид, че безсънието също може да свидетелства за много неприятни заболявания и затова, ако започне да ви създава проблеми, съветваме ви да се консултирате с лекар.

soulpost

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!




Вечният конфликт между сърцето и разума: ако постъпвате лошо, това съвсем не означава, че сте лош човек!

Вечният конфликт между сърцето и разума: ако постъпвате лошо, това съвсем не означава, че сте лош човек!

Миналото е неразделна част от всеки човек. Но само той върви по пътя си с тези спомени и съжаления. Другите хора отдавна са забравили и доста често дори не са…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post