пт. апр. 19th, 2024

Как японското изкуство за икономии на пари „какебо“ напълно промени живота ми

Kaкебо не е предназначено да лиши човек от всичките му радости в живота. По-скоро става въпрос за промяна на лошите навици чрез съзнателни и постепенни вътрешни промени.

През 2017 г. реших да напусна работата си като издател и да се преместя от Лондон в Япония. След като поживях шест месеца в Токио, се изненадах с каква важност в своята ежедневна рутина японците се отнасят към простите неща, осъзнатост и постепенна промяна.

Това се отличаваше от всичко, което познавах досега и ме мотивира  да забавя темпото и да променя начина си на живот. Особено по отношение на навика лекомислено и импулсивно да пилея пари. Затова, когато чух за японския метод на бюджетиране, наречен „какебо“, се заинтригувах и реших да го опитам върху себе си.

Kaкейбо се превежда от японски като „книга за домашно счетоводство“. Терминът е въведен от първата японска журналистка Хани Мотоко през 1904 г. Kaкебо е прост подход за управление на вашите финансови ресурси.

Някои хора не са склонни към безразсъдни харчове и могат да се задоволят само с най-необходимите неща. Но аз никога не съм била от тях. Напротив, страдах от навика да обикалям  магазините, когато се отегчавах, когато бях подложена на стрес или бях недоволна от нещо. Също така прибягвах до пазаруване ако бях в добро или празнично настроение, често надвишавайки средствата си.

Да се ​​отървете от лошите финансови навици не е лесно. Отчасти защото любовта към пазаруването има дълбоки корени в ежедневието на човека, когато в покупката е надарен има емоционален аспект.

За щастие в продължение на повече от 100 години методът успява да докаже своята ефективност при вземане на по-разумни финансови решения.

Без технологии, само тефтер и химикалка

Както всяка друга система за бюджетиране, какебо е създадена да помогне на човек да разбере отношението си към парите, като използва записи на всички входящи и изходящи финансови потоци.

Но това, с което се откроява е отхвърлянето на всякакъв софтуер. Тази техника подчертава важността на физическия запис на нещата като медитативен начин за анализ и наблюдение на разходите ви.

Проучванията многократно показват многото предимства на ръчния запис – той допринася за положителни промени в живота, мотивира човек да бъде по-осъзнат и да се фокусира върху настоящето, като същевременно разбира всички причини, които го подтикват да харчи пари безсмислено.

Според какебо, преди да купите някаква вещ, която не е от съществено значение, или вещи, които купувате импулсивно, трябва да си зададете следните въпроси:

Мога ли да мина  без тази вещ?
Мога ли да си я позволя въз основа на финансовото си положение?
Наистина ли ще я използвам?
Имам ли място за нея в къщата?
Къде я видях за първи път? В магазина, който отидох от скука?
Какво е емоционалното ми състояние днес? Спокоен ли съм Стресиран ли съм? В празнично настроение? Чувствам ли се под стрес?
Какви чувства ме карат да купя този артикул? Щастие? Наслада? Безразличие? Колко дълго ще продължи това чувство?

В допълнение към факта, че методът какебо ми помогна да следя финансите си (другите методи, които използвах, не се справиха с това), също така ме накара да се замисля за мотивите на моите покупки.

С други думи, най-накрая успях да преодолея страха да бъда честна със себе си относно моите „нужди“ и „желания“. В резултат на това започнах да вземам по-бързи, по-умни и балансирани решения за харченето на пари за определени неща.

Важно е да се отбележи, че какебо няма за цел да лиши човек от   радостите му в живота. Ако настроението ви е помрачено от нещо, тогава купуването на цветя е доста евтин начин да се освежите.

Вместо да изисква нещо радикално от човека, целта на какебо се състои в това да промени лошите му навици чрез съзнателни и постепенни вътрешни промени.

По-долу можете да намерите няколко стратегии за какебо, насочени към по-съзнателно разходване на средства.

1. Изчакайте 24 часа, преди да направите покупка. Това ще ви помогне да разберете дали наистина искате или имате нужда от това нещо. Ако след ден все още мислите за това и можете да си го позволите, тогава купувайте. Така решението ви ще ви донесе още по-голямо чувство на удовлетворение.

2. Не позволявайте на разпродажбите да ви изкушат. Винаги тичах по големи разпродажби. Често това означаваше да похарча парите си за ненужни неща. Затова всеки път по време на разпродажба си задавайте въпроса за необходимостта от всяко едно от нещата, които сте сложили в кошницата: бих ли го купила за пълната му цена?

3. Проверявайте редовно финансовите си ресурси. Проверката на баланса ще ви помогне да контролирате финансите си, тъй като насочва вниманието ви към това колко можете да похарчите. Сега първото нещо, което правя всяка сутрин, е да проверявам сметката си. В началото това изглежда като страшен навик, но върши истински чудеса във всичко, което се отнася до намаляване на тревожността.

4. Плащайте в брой. Физическото предаване на пари ви прави по-осъзнати за разходите си, отколкото безсмисленото прехвърляне на кредитни и дебитни карти. И още – така е по-лесно е да следите бюджета си. Опитайте се да си заделяте определена сума пари за една седмица и се придържайте към зададения лимит.

5. Поставете в портфейла си паметна бележка. На приятелката ми и хрумна блестящата идея да залепи стикер на кредитната си карта с текст: „Наистина ли ти трябва това ?!“ Всичко, което ви насърчава да направите крачка назад, преди да направите покупка, допринася за приемането на по-балансирани решения.

6. Сменете обкръжението, която ви кара да харчите пари. Ако забележите, че харчите пари веднага след като получите имейл с реклама или видите снимка в Instagram, където някой влиятелен човек носи, например, определена марка, по-добре е да се отпишете от тези актуализации. А ако купувате дрехи или козметика веднага след като имате свободна минута, опитайте да отделите това време за някаква друга дейност като разходка в парка.

Периодично все още се глезя с различни дрънкулки. Това е нормално и дори необходимо! Не забравяйте, че въпросът е да се използва осъзнатост за да се намалят разходите, които носят само временно усещане за щастие.

Актът на съзнателно извършване на покупки и спестяване на пари са тясно свързани помежду си, а  малките промени, които направих в живота си с помощта на какебо, оказаха положителен кумулативен ефект върху баланса на банковата ми сметка. Но по-важното е, че сега вземам по-обмислени решения и инвестирам само в онези неща, които са наистина важни.

Сара Харви

Последвайте ни в Телеграм

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post