сб. апр. 27th, 2024

Прекъсване на доставките на руски петрол за Чехия

Чешката република e на ръба на енергийна криза. В сряда, 11 април , „Ведомости“ и „Комерсант“  потвърдиха, че са прекратени доставките на суров петрол от руските  „Лукойл“, „Транснефт“ и „Газпром нефт“ за чешката  компания Unipetrol. По-точно, Чешката република е трябвало да получи от Русия общо 18 000 тона oт черното злато, но от началото на април   Прага е получила с 80% по-малко от очакваното. Според „Ройтерс“ не е изключено, че доставките от Москва може да спрат напълно в продължение на три дни.Съвсем други новини дойдоха от руската компания „Транснефт“, която потвърди, че напълно е удовлетворила  исканията за суров петрол от Чехия. Но чешкият страх и безпокойство се потвърждават и от съседна Словакия, чиято национална компания Slovnaft  е получила от Русия само 316 от 508 000 тона суров петрол, определени в договора.

Тази извънредна ситуация на енергийния фронт в сърцето на Европа бе предизвикана от решението на руските власти да не изпращат повече черно злато в Стария свят по тръбопровода „Дружба“, който преминава през цяла Централна Европа до Германия, а да ползват само новия тръбопровод BTS-2, заедно с превоз на петрол в петролни танкери от терминала в Санкт Петербург до пристанището на Ротердам.

Както бе посочено от Полша и Словакия, това решение е довело до изолирането на Централна Европа и е предизвикало криза в рафинериите, които са от стратегическо значение за енергийната сигурност в Европа. Сред тях са заводите в  Гданск и германските предприятия в градовете Шведт и Leuen.

Тази теза се потвърждава и от думите на руския президент Владимир Путин при откриването на тръбопровода BTS-2, който каза, че тази инфраструктура ще позволи на Русия да избягва транзита на петрол чрез страни-посредници  и директно да снабдява страните от Западна Европа.

Решенията за изход от тази ситуация не са толкова много. Чешката република може бързо да реши проблема с енергиен дефицит, ползвайки хърватското пристанище Риека   и  италианското в Триест, но това ще увеличи стойността на вноса, което сериозно ще засегне държавния бюджет.

Що се отнася до Полша, ситуацията е дори по-несигурна, тъй като проектът за  удължаването на нефтопровода Одеса-Броди до Гданск, замислен още през 2011 г., за да позволи на Европа да импортира централно-азиатски петрол, извън зависимостта от руснаците, е блокиран от сегашната политика на  Украйна, която с решението на президента Виктор Янукович ползва тази инфраструктура, за да транспортира в Беларус на Александър Лукашенко,  петрол от Венецуела на Уго Чавес.

http://www.legnostorto.com/index.php?option=com_content&task=view&id=34350&Itemid=28

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post