сб. апр. 27th, 2024

Литва узакони разделянето на собствеността на „Газпром“ и Ruhrgas

By energetic юли 2, 2011 #Ruhrgas #литва

Сеймът на  Литва прие окончателно Закона за природния  газ, който включва  директивата на  ЕС за   Трети енергиен пакет.

Законът предвижда разделянето на собствеността на Lietuvos dujos, която се контролира от Газпром и германската Ruhrgas. Като пише  ИА Регнум, дебатите по този закон отново са били доста ожесточени, тъй като литовските социалдемократи са настоявали да не се приема този  закон, тъй като това ще доведе до увеличение на цените на газа за Литва, но в крайна сметка за промените в закона са гласували  81 депутати от 111 присъстващи в залата.Газпром, заедно със своя партньор, германската компания E. ON Ruhrgas International практически напълно владее Lietuvos dujos, като не само е монополен доставчик на газ, но също така напълно контролира  и газопреносната система на Литва, а правителството притежава само 17,7% от акциите на Lietuvos dujos.

Именно газопреносната система   литовските власти искат да отнемат от Газпром, обяснявайки, че доставчикът на газ и операторът на системата  за транспортиране на газ трябва да бъдат отделени един от друг , както са изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

Според литовските политици цената на газа за Литва е една от най-високите в ЕС, което по тяхно мнение, е политически натиск от Русия.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post