сб. апр. 27th, 2024

В Бразилия затворници правят ток на велотренажори

Необичайна програма за превъзпитаване на затворници са измислили в администрацията на затвора в община Санта Рита да Сапукаи в източната част на Бразилия – те предлагат на затворниците да задвижват генератори  за  производство на електроенергия с помощта на специални велотренажори.

Необичайната идея е на съдия Жозе Енрике Maлман,, който казва, че взел  “назаем” това нововъведение от статия в интернет, където пише за това как произвеждат електрически ток в американските спортни зали.

Програмата за превъзпитаване на затворниците действа  два месеца. През това време към нея се присъединили  осем затворници, но дори и за тях не достигат велотренажори – администрация на институцията успяла  да получи само четири.

Съгласно условията на програмата, затворниците въртят педалите три дни в седмицата в продължение на осем часа. Тяхното “колоездене” започва един час преди залез слънце. Досега те имали сили за изработка на енергия, която била достатъчна  да захранва десет улични лампи, инсталирани до местната река. За всеки ден  въртене на генератора,  на затворниците се приспада  един ден от присъдата.

http://30dumi.eu/2012/07/v-braziliya-zatvornitsi-pravyat-tok-na-velotrenazhori/


http://30dumi.eu/2012/07/kva-zelena-energiya-be-v-ba-lgariya-ima-11-hilyadi-zatvornitsi/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post