пт. апр. 26th, 2024

Украйна се отказа от руския газ

By energetic ное. 11, 2013 #Украйна

gazprom“Нафтогаз  Украйна” спря закупуването на природен газ от руския “Газпром”, съобщиха от  Централното диспечерско управление на горивно – енергийния комплекс.

Според данни на ЦДУ,  както съобщава “Интерфакс- Украйна”, през октомври  украинската държавна компания е получила 3,2 млрд. куб. м руски газ , или средно по 104 милиона кубически метра на ден. На 6-7 ноември  газовите покупки са паднали до  9 милиона кубически метра на ден, а  от 8 ноември са прекратени напълно.

От октомври Украйна, която  получава природен газ по договор с RWE (Германия) , временно е спряла доставките на газ през Полша. Също през октомври Украйна намали  вноса на природен газ в обратна посока през територията на Унгария  средно с 50%.

По-рано  украинският премиер   Азаров каза пред руски репортери, че Украйна може напълно да престане да внася газ от Русия, ако настоящият договор за газ и цената на руското гориво, не бъдат ревизирани. В Киев   спирането на вноса на природен газ за Украйна през Полша обясниха с увеличението на стойността му в сравнение с руския газ.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post