Как ЕРП източват печалби към ”майките”

602 лв. на час, или 4818 лв. на ден, е тарифата, която плаща „ЧЕЗ електро“ за „регулаторни услуги“ на компанията-майка „ЧЕЗ България“.

Това е установил работният вариант на одита на ДКЕВР, съобщава „24 часа“, като се позовава на документа.

Дневната ставка за консултантски услуги, оказвани от „ЕВН България“ и „ЕВН“ – Австрия, на дъщерните дружества, е 1680 евро, или по 210 евро на час.

Всяка година дружествата са плащали десетки милиони левове на майките си за услуги – от отчитане на електромерите до охрана на труда и финансови услуги.
При „ЧЕЗ електро България“ дори спирането на тока е „дадено“ на външна фирма.

Вчера работният вариант на одита бе предоставен на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Въпросът за тези външни услуги досега е една от най-спорните теми в отношенията между държавата и ЕРП-тата, но досега не бяха изяснени напълно характерът и мащабът на нарушенията.

В неделя премиерът Бойко Борисов и председателят на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев дадоха пресконференция по повод предстоящото поскъпване на тока. Тогава бе съобщено, че ще се търси по-малко повишение от порядъка на 2%, като за целта ще бъдат орязани т. нар. технологични разходи на ЕРП-тата (от 18 на 15%).

Като пример за раздути разходи бяха посочени именно външните услуги.
Семерджиев съобщи, че разходите за външни услуги на ЧЕЗ са се увеличили с 36%. „ЧЕЗ и Е.ОН са нарушили лицензиите си, като са възлагали почти всички услуги на компаниите майки“, коментира тогава председателят на ДКЕВР. По този начин се избягва контрол от регулатора.
Семерджиев каза, че има забележки и по отчитането на амортизацията и на ремонтите. Той добави, че вече подробно ще се следи изпълнението на инвестиционните програми на компаниите, тъй като има части от тях, които не са били изпълнени стриктно.

В доклада на ДКЕВР има данни, за които ще бъдат възложени проверки от НАП, тъй като са нарушени данъчни закони, съобщи тогава премиерът Бойко Борисов.

http://dnes.dir.bg