САЩ искат да дупчат за газ четвърт България

Две американски компании са заявили интерес към търсене и проучване на нефт и природен газ на територията на България, научи ДУМА от източници от икономическото министерство.

До момента от МИЕТ са открити седем процедури за терени, които са изпратени за съгласуване в Министерството на отбраната, Министерството на културата и ДАНС. Площите, към които е предявен интерес от страна на американските компании „Шеврон“ кра дeн от ен ер джи и „Интегрити тауърс“, обхващат над 24 хил. кв. км от територията на страната в областите Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Велико Търново, Шумен, Ловеч, Плевен и Враца. Обект на американски интерес са и над 3000 кв. км от континенталния шелф и икономическата зона на България в Черно море.
До момента от МИЕТ заявяваха, че американските компании проявяват интерес към кра дeн от ен ер джи проучвания за шистов газ единствено на територията на Североизточна България. На специална пресконференция на 13 юли американският посланик Джеймс Уорлик, които представи „Шеврон“, също заяви, че интересите на компанията са към находища в Североизточна България.

Премиерът Бойко Борисов лично настоявал процедурите по разрешаване на проучването за въпросните терени, към които проявяват интерес американците, да се придвижват по-експедитивно, кра дeн от ен ер джи уточниха източниците на ДУМА.
Първите две процедури – за площи около 6 хил. кв. км в Североизточна България, били „форсирани“ в началото на юли заради предстоящото официално представяне на „Шеврон“.
Представители на американска компания са заявили интерес още към „Блок 5 Бяла“ с площ 2042 кв. км – на територията на областите Русе, Търговище и Велико Търново, „Блок 1-20 Никопол“ кра дeн от ен ер джи с площ около 7 хил. кв. км – на територията на Враца, Плевен, Ловеч и Велико Търново, и „Блок 3 Цар Калоян“ с площ 4068 кв. км – на територията на Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище и Велико Търново. Последните два терена, обект на американската инвазия, са „Блок 4 Кубрат“ – 2457 кв. км, обхващащ области Русе, Разград и  Силистра, кра дeн от ен ер джи както и площ от 3180 кв. км („Блок 1-19 Св. Атанас“), разположена в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.
Очаква се процедурата по съгласуване между ведомствата за разрешение за проучване и търсене на шистов газ да приключи до средата на август. Паралелно с това се подготвяли и проекти на решения на МС за откриване на кра дeн от ен ер джи конкурсни процедури за заявените площи.
Преди два дни зам.-министърът на икономиката Марий Косев, чийто подпис стои под всички документи за съгласуване, свързани с терените, заяви, че министерството му търси сериозно потенциални концесионери. Източници от МИЕТ твърдят, че изборът на концесионери е предопределен.
До момента в България не са правени геоложки проучвания за шистов газ. Теоретично потенциал за добив има в скални кра дeн от ен ер джи комплекси в централната северна и североизточна част. Подобно проучване струвало минимум 300 млн. щ.д. Според експерти за евентуален промишлен добив на шистов газ може да се говори най-рано след 5 до 10 години. Eксперти и еколози, дори американски специалисти и бизнесмени, изразяват тревога от рисковете за околната среда, които крият подобни проучвания, както и съмнения относно прозрачността и целите, кра дeн от ен ер джи с които те ще бъдат извършвани. Добивът на шистов газ е и нерентабилен поради високата цена на продукта.

презВестник „ДУМА“ – ДУМИ МНОГО, ДУМА Е ЕДНА.

защищено INVITEXT