пт. апр. 26th, 2024

Полша отстранява „Газпром“ от газопроводите си

Полските власти възнамеряват да отстранят „Газпром“ от управлението на газопровода, минаваща през нейната територия. Според „Комерсант“, Варшава има намерение да прехвърли нейния участък от газопровода Ямал-Европа под контрола на държавната Gaz-System.

Европейската комисия изиска от Полша да приведе местната секция на руския газопровод Ямал-Европа   в съответствие с Третия енергопакет на ЕС, насочен  към развитието на конкуренцията на енергийните пазари на ЕС. Според този документ, газопроводите в ЕС, както и друга такава инфраструктура трябва да бъдат управлявани от независим орган и да бъда достъпни за трети страни.

Според „Комерсант“, Полша има план за отстраняването   на „Газпром“ от контрола на тръбата. В края на юли, Gaz-System предаде на полския регулатор Urzad Regulacji Energetyki свой проект за споразумение с  оператора Europolgaz. Компанията притежава 684 км от Ямал-Европа с  капацитет  33 милиарда кубически метра на година и пет компресорни станции. На „Газпром“ и PGNiG принадлежат по 48 на сто от Europolgaz. Други 4% са контролирани от дружеството Gas-Trading.

Според вестника, Gaz-System планира сама да сключва договори с доставчиците на газ по Ямал-Европа и да гарантира равен достъп на трети страни по него, както и да установи транзитна такса за транспортана газ през територията на Полша.

презПолша отстранява „Газпром“ от газопроводите си.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post