сб. апр. 27th, 2024

Русия засилва натиска към България за АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

„Росатом“ може да се откаже от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ в България, като ще поиска неустойка от 200 милиона евро. По вина на  София строителството се отлага с една година, а инвестиционната привлекателност на проекта пада, смятат от  корпорацията.  „Атомстройекспорт“ (АСЕ), която обяви, че строи АЕЦ „Белене“  и Националната Енергийна компания на България (НЕК) все още не са подписали  поредното допълнение към основния договор за изграждане на ядрената централа, въпреки че крайният срок е бил края на януари.

Това се посочва в бележките на директора на отдел Маркетинг и бизнес развитие в  „Росатом“ Алексей Калинин до  ръководителя на държавната корпорация Сергей Кириенко (документ, цитиран от Интерфакс).

След подписването на Допълнителното споразумение в централата  е трябвало да започнат основните строителни работи, а  отсъствието му означава отлагане на старта на договора най-малко с 1 година, което се отразява негативно на инвестиционната атрактивност на проекта за европейските партньори, казва Александър Калинин. При липса на допълнителното споразумение АСЭ може да предяви иск срещу НЕК в България и да поиска неустойка по проекта, както   отказът   би бил изгоден за фирмата – това е така, тъй като неустойката ще донесе на „Атомстройекспорт“ повече от 200 милиона евро, а „планираната  печалба от проекта“ „Белене“ е само   150 милиона евро“, изчисляват в  „Росатом“.

Официалният представител на Държавната  корпорация Сергей Новиков отказа вчера да коментира вътрешните документи пред Интерфакс, като посочва обаче, че   нито едно от предложенията все още е изпълнено.

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ е конкурентен, централата има „възможност да бъде изградена преди други възможни   в макрорегиона “ и не предполага „парични инжекции от българския бюджет за скорошното започване на строителството, пише А. Калинин в служебна бележка.

„В същото време ръководството на НЕК България отклонява  подписването на допълнение  N12 към договора, въпреки по-ранни споразумения да подпише документа с „Атомстройекспорт“ през декември 2010 г.“ – спомня си той.

Действията на българските власти към европейските им партньори, той нарича пренебрежителни  и казва, че RWE се отказа да участва в проекта. „Не се очакват промени в поведението на българските власти“ – казва още  Александър Калинин. След отказа от  проекта и постъпки към съда, АСЭ ще уведоми германско-френския консорциум Siemens — Areva (занимаващ се с доставка на оборудване за централата) за прекратяването на плащанията по проекта, а също така да пренасочи поръчаното оборудване – реактор и   турбина – към строящата се от Русия  АЕЦ Аккую в Турция, следва от писмото, адресирано до Сергей Кириенко.

В „Атомстройекспорт“ засега не коментират тези бележки, а компанията публикува съобщение за медиите, което гласи, че все още очаква подписване с НЕК на допълнително споразумение   по проекта АЕЦ.

Предишниото допълнително споразумение изтича през март, а  новият  документ трябва да определи обема  на работа за периода 2011-2014. „При подписването на необходимите документи „Атомстройекспорт“ е готов още  тази година да започне активно изграждане на   електроцентралата“, – казва и  ръководителят на изграждането на атомната електроцентрала в България Генадий Teпкяна.

FINMARKET.RU

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post