Китайската война на пазара на редки метали

Пекин изглежда,  се подготвя да води война на световния пазар за редки метали. Китайските власти са оставили квотата за износ на редки метали на международния пазар на същото ниво като миналата година – малко над 30 хил. тона. И това въпреки факта, че глобалното търсене на редкоземни метали всяка година само се увеличава. Експерти изчисляват, кра дeн от ене ргети че до 2015 г. търсенето ще нарасне с една трета. По отношение на стойността   това е над 20 млрд. долара. Почти цялата печалба от тази ситуация ще получи Китай,  следващ политиката на „рационален егоизъм“.

„Китайците, които доминират на пазара и произвежда около 90% от редкоземните елементи, е взел решение за кра дeн от ене ргети намаляване на износа. Целта е да се накаже Япония заради спор за собствеността на островите Сенкаку  в Източнокитайско море. Но след това Китай забелязва, че цената се е покачила: тя се е удвоила, утроила,  а за редицата метали е скочила с пет пъти! И те установили, че е възможно да се изкарват добри пари „- кра дeн от ене ргети отбелязва старшият научен сътрудник в Института за международна икономика  Питърсън, Хари  Хафбауер.

През последните две години, най-популярните редкоземни  метали – церий, лантан, неодим и  празеодим  –  са поскъпнали с  хиляди проценти. Пекин вдига цените им не само с квоти, но и с повишаване на експортните мита. А в самия Китай стойността им не е толкова висока. кра дeн от ене ргети Средно, цената е два пъти по-ниска от тази, която плащат клиентите в Япония и Съединените щати. С тези изкривявания на цените,  Пекин се стреми да привлече в страната производството на електроника в световен мащаб.

Днес Китай изразходва 70% от добиваните там редкоземни метали.

защищено INVITEXT