сб. апр. 27th, 2024

Костов: Борисов удовлетвори интересите на енергийната мафия

By energetic юли 9, 2012 #koстов

Премиерът Бойко Борисов удовлетвори интересите на енергийната мафия, заяви днес на брифинг лидерът на ДСБ Иван Костов. Повишаването на цената на електричеството с повече от една шеста за фирмите в страната унищожава работните места в България и е тежък удар за икономиката, която става жертва на монополно високите цени, коментира той.

Отговорността за това е изцяло на министър-председателя Бойко Борисов, добави Костов.
Според лидера на ДСБ от страна на премиера е била проявена нерешителност и некомпетентност, като се е стигнало до удовлетворяване на интересите на монополите или това, което наричаме енергийна мафия, подчерта синият лидер.
Има причина НЕК да е в това състояние – три години премиерът и кабинетът му се опитват да прикрият злоупотребите на предишните правителства и това, че не спряха проекта „Белене“, е неговото мнение.
Според него сега това е цената на тези компромиси. От ДСБ предлагат
ДКЕВР да престане да бъде на подчинение на премиера,
защото директно обслужва неговите и на неговите приятели монополисти интересите, заяви Костов.
Според него трябва да се създаде конкурентна среда за производителите на енергия, защото те в момента нямат стимули да се борят за по-ниска цена и оставят да нарастват вътрешните им загуби.
Трябва да бъде закрит и БЕХ, а НЕК да бъде накарана да намали загубите в преносната мрежа, които търпи в момента, продължи Костов.
Трябва ни също енергийна борса, където да се продава и купува електроенергия в зависимост от условията, на които продават централите, каза синият лидер.
Правителството на Борисов е субсидирало фирми на Ковачки като „Брикел“ и др., което също влияе на цената на електрическата енергия, напомни той.
Важен елемент за обуздаване на монополните злоупотреби е да се извадят на светло дяловете на дружествата, които владеят повече от 5% на пазара, смятат от ДСБ.
Идеята да се наблюдава ДКЕВР от Народното събрание, лансирана от ГЕРБ миналата седмица, е опит за отклоняване на вниманието, според синитео. В момента тази комисия и другата – за защита на конкуренцията,  водят политика изцяло в услуга на монополите, категоричен беше Иван Костов.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post