Строежът на “Южен поток” през България ще струва $ 3.5 милиарда

“Газпром” увери в подкрепата си  новото българското правителство начело с министър-председателя Пламен Орешарски в изграждането на газопровода “Южен поток”, се казва в прессъобщение на газовия монополист. При това размерът на инвестициите в проекта се оценява на 3.50 милиарда щатски долара.

След преговорите, страните се съгласиха, че тръбопроводът ще доведе до по-бърз икономически растеж в България. Той също така ще създаде кра дeн от ене ргети работни места, по-специално, ще бъдат привлечени  2.5 хиляди квалифицирани специалисти.

Инвестиционното решение на българския участък на “Южен поток” беше прието през ноември миналата година. Тогава цената на строителството се оценяваше на $ 3.30 милиарда. Тогава бе съобщено, че България няма да финансира изграждането на обекта, но в замяна няма да може  да взима пари за транзита до 2030 г.

Началото кра дeн от ене ргети на строителството на “Южен поток” беше дадено в началото на месец декември 2012 година. Окончателното инвестиционно решение за морската  част на тръбата бе прието през ноември. Някои страни, като Сърбия, вече са започнали да изграждат своите участъци.

Тръбата на “Южен поток” ще се простира през Черно море от Русия до България, а след това газопроводът  ще бъде разделен на кра дeн от ене ргети два клона. Единият минава през Сърбия и Унгария до Австрия, а вторият – през Гърция за Южна Италия. Капацитетът му ще бъде 63 милиарда кубически метра газ годишно. Първите доставки на гориво през “Южен поток” трябва да  започнат в края на 2015 г.

защищено INVITEXT