пт. апр. 26th, 2024

Русия през ноември може да спре газа на Украйна

By energetic авг. 23, 2013 #Украйна

Oсвен натиска върху Украйна в сферата на търговията, Русия в навечерието на срещата на върха на “Източното партньорство” във Вилнюс ще включи и газовия лост за натиск, като повдигне темата за дълга в размер на $ 7 милиарда за недоставен газ през 2012 година.

Тази прогноза бе направена от директора по икономически програми към центъра “Разумков” Василий Юрчишин, пише “Интерфакс-Украйна”.

“С тези търговски войни ситуацията няма да свърши … Мисля, че в средата на октомври, когато става студено, а  срещата на върха (във Вилнюс, на която се очаква да се подпише споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна – бел. ред.) е близо, и когато някои други сезонни събития имат специфичен характер, Русия може да обяви, че спира доставките на газ за Украйна, докато Украйна  плати своя дълг, “- каза той.

През последните години “Нафтогаз Украйна” купува газ в по-малки количества от първоначално предвидените в договора. По-специално през 2012 г. обемът на газ за  “Нафтогаз” е намалял от 44.8 милиарда кубически метра до 24,90 милиарда кубически метра.

Според руския газов монополист ОАО “Газпром”, това  нарушава условията  take-or-pay, във връзка с които тя e представила на украинската компания сметка  за $ 7.090 милиарда за недоставени 16,7 милиарда кубически метра. метра газ. “Нафтогаз” не признава тези твърдения, като посочва, че предварително е информирала Русия за намаляване на покупките.

“Газпром” подготвя още една сметка за Украйна – за недоставения  газ и за 2013 година.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post