пн. апр. 29th, 2024

Westinghouse призова ЕС да сложи край на зависимостта си от руско ядрено гориво

By energetic авг. 21, 2014 #Westinghouse

Американско-японската компания Westinghouse, най-големият в света доставчик на гориво за атомни електроцентрали, склонява ЕС към въвеждането на нови правила за конкуренция, които ще сложат край на зависимостта на Източна Европа от доставките на ядрени материали от Русия – пише The Financial Times.

Компанията обясни, че е загрижена главно от факта, че „много реактори в Източна Европа зависят изцяло от произведени по специална поръчка комплекти от  горивни клетки от Русия.“ Сред най-уязвимите държави  са изброени Унгария, Словакия, България и Чешката република, както и – в по-малка степен – Финландия. Инсталираните на тяхна територия вода  реактори (PWR) работят само с елементите на руската компания ТВЕЛ, се казва в статията.

Предложението на Westinghouse се свежда до това, да се заставят европейските енергийни компании от Източна да диверсифицират своите източници на доставки. Според вицепрезидента и главен стратег на компанията Майкъл Кирстен, такова задължение през 2000 г. е наложено на Франция. В допълнение, Westinghouse е поискала от Европейската комисия, няма ли в действията на руските доставчици „пречещ на  свободната конкуренция дъмпинг“ дали те търгуват на загуба заради лидерство в тази индустрия.

Засега този въпрос не е излязъл извън рамките на предварителни дискусии, тъй  като „пълно разследване ще изисква рейдове в  руски промишлени предприятия, а това  не е възможно.“ Авторът посочва, че до 2007 г., Westinghouse също така е произвеждала на горивни клетки за ВВЕР-440, но не е издържала конкуренцията  с руски фирми.
Източник: Financial Times

АНАЛИЗАТОР

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post