В България всеки ден се самоубиват по двама човека

Walk into the light
Walk into the light

Изследване на Евростат показва, че в България през 2014 г. смъртността от самоубийства е  средно около 10 човека на сто хиляди.

В България през 2014 г. са се самоубили общо 731 човека,  което прави средно по 2 самоубийства на ден, сочат данните от анализа на Евростат за самоубийства сред жителите на страните от ЕС за същата година.

Броят на самоубийствата при мъжете е около три пъти по-голям от този при жените, 554 представители на силния пол са посегнали над живота през 2014 г., а сред жените са регистрирани 174 случая.

Кулминация на случаите на самоубийства е имало през 2011 и 2012 г., когато са се самоубили 800 и съответно 811 човека,  сочат данните на експертите.

Според тях, съотношението на опитите за самоубийство и реализацията е 4: 1, което означава, че през 2014 г. в България е имало около три хиляди опити за самоубийство или средно 7 до 8 българи на ден са се опитвали да си отнемат живота.

Експертите отбелязват април, юни и август, като най-критични, тъй като тогава се реализира  най-висок процент от самоубийствата.

Разследването на Евростат показва, че в България през 2014 г. са се реализирали средно около десет самоубийства на сто хиляди души, а с най-висок показател е Литва-  32 случая на сто хиляди души.

В ЕС нивото на самоубийствата е средно 11 смъртни случая на сто хиляди жители за анализирания период.