пт. апр. 26th, 2024

Непоисканите съвети, които давате, разрушават живота ви

Забелязали ли сте, че не много щастливи, не много богати и не особено здрави хора обичат често дават съвети?

Много Често.

Много по-често от хората, които са проспериращи, успешни и богати? Дават съвети, дори когато никой не ги иска. Дават от добри подбуди, дори ги натрапват.

Да оставим етиката настрана; непоисканите съвети са неетични. Всички знаят това. Нека само да помислим за този странен модел – съветите обикновено се дават от хора, които не са компетентни в случая. И не професионални съвети или инструкции, а именно съвети. И на конкретен човек.

Понякога другият не ги пита за съвет. И се ядосва, че се намесват в живота му.

А понякога се оплаква и моли за съвет: „Посъветвайте! Какво да правя? Затънал съм в дългове!“ Или „майка ми е вещица, но аз търся призванието си, не работя, само на четиридесет години съм и живея в апартамента на майка ми за нейна сметка. Тя ме тормози. Какво да правя? „

И със сигурност ще се намери любезен съветник, който безплатно и от чисто сърце ще започне да съветва. Може би абсолютно правилно. Но вредно за самия него.

Всъщност съветът е нашето знание, което сме придобили с труд и време.

„Съветите са нашият личен опит, през който трябваше да преминем.

Съветите и препоръките са работа. Например, лекарят прави препоръки. Адвокатът съветва. Учителят преподава. И това е тяхната платена работа, труд, нали?

Съветите изискват фокусиране върху проблема на другия човек. Вие му отделяте внимание и време, енергията на вашите мисли. Откъсвате се от проблемите си и решавате проблемите на други хора.

Когато човек дава на друг маса безплатни съвети, той дава своята енергия, своето внимание, своя опит и късмет. Късметът е древно вярване. Но дали късметът и успехът наистина зависят от нашата енергия и внимание? А времето като цяло е нашият живот. Което даваме на друг човек.“

И този, който дава съвет, без да са му поискали, обезценява ума си, опита си и времето си.

Така можете да разрушите своето щастие, ако често давате съвети на друг.

Съветът на професионалист или просто мъдър човек е услуга, работа, подарък или продукт. Дава се насаме, при поискване, обмислено и сериозно.

А с ежедневният поток от безплатни съвети не само дразните другите, които не са поискали този съвет. Това е потокът с вашата лична енергия, която давате мимоходом, безплатно, дори налагате.

Чудно ли е тогава, че късметът загърбва онези, които обичат да дават съвети?

И трябва незабавно да разпознаем манипулацията, когато един човек изобразява безпомощна жертва и директно иска съвет. А вие с доверие му давате тези съвети – после ще бъдете обвинени. Или просто ще си тръгнат, след като се заситят с вашата енергия. И ще ви отнемат щастието и просперитета – така са вярвали в древността.

Вашият съвет трябва да бъде оценен. И не го давайте на който и да било, за да не останете без нищо…

Econet

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post