пн. апр. 29th, 2024

Слънчогледовото олио – трябва ли да се забрани

Слънчогледовото олио обикновено се използва за приготвяне на пържени храни като крокети, пържени картофи или месо.

Но колкото и да е парадоксално, слънчогледовото олио също така не може да издържа на високи температури на готвене, защото се окислява по-рано.

Маслиновото олио, от друга страна, съдържа полифеноли –  химикали, които минимизират окисляването му.

Когато слънчогледовото олио е изложено на високи температури, съдържащите се в него мастни киселини стават вредни, тъй като реагират с кислорода или със съставките, които запържваме и в крайна сметка образуват полимери.

Образуването на полимери по време на пържене е свързано с процеса на самоокисляване, което се случва с помощта на свободните радикали“, обяснява изследване на катедрата по хранителна биохимия в Националния университет в Тукуман.

Това, което тези свободни радикали правят, е да окисляват клетките в нашето тяло, което ни прави по-склонни да страдаме от определени заболявания на сърдечно-съдовата и имунната система, а също така може да причини рак.

А друг проблем със слънчогледовото олио е създаването на акриламид, химикал, образуван при приготвяне на нишестени храни при високи температури. Колкото по-тъмни са пържените парчета, толкова повече акриламид съдържат.

Тези процеси се осъществяват, когато олиото достигне температура над 180ºC, което обикновено се случва винаги с пържени храни. Следователно, веднъж използвано олио вече не трябва да се използва.

Материалите, публикувани на тази страница, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Посетителите на сайта не трябва да ги използват като медицински съвет. Определянето на диагнозата и изборът на метод на лечение остава изключителен прерогатив на Вашия лекар! Редакцията не носят отговорност за възможни негативни последици.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post