нд. апр. 28th, 2024

Как драстично да забавим стареенето на организма

Това се основава се на откритие, спечелило Нобелова награда

„В света има две беди – затлъстяване и деменция“

Според прогнозите на Световната здравна организация до 2025 г. почти 50% от населението на света ще бъде с наднормено тегло, а броят на хората с деменция ще надхвърли 100 милиона души. Неутешителна картина!

На фона на подобни перспективи откритието на японския учен Йошинори Осуми, за което той получи Нобелова награда през 2016 г., не може да не бъде оценено.

Но изследванията на японския биолог са предшествани от също толкова талантливата работа на белгийския учен Кристиан де Дува, който през 1974 г. открива клетките, отговорни за преработката на отпадъчни вещества.

Преди 47 години никой не свързва намерените лизозоми и процесите на подмладяване на организма.

И само автофагията, открита от Йошинори Осуми, даде разбиране за механизма на самоподмладяване на клетките и целият свят започна да говори за „хранителния прозорец“, като начин за борба със затлъстяването, старческата деменция, диабета, онкопатологиите, като възможност за забавяне на стареенето на организма.

Какво е автофагия

В хода на своите изследвания с клетки от дрожди, а по-късно и с мишки, Йошинори Осуми стига до извода, че като е на „гладна диета“, клетката започва да се самосмила. Освен това тя е много селективна, унищожава само повредени структури, като по този начин не само попълва дефицита на хранителни вещества, но и подмладява. И колкото по-дълго е гладуването, толкова по-активен е процесът.

Съвсем естествено такова важно откритие даде тласък на по-нататъшното изследване на процеса на автофагия. Освен това човешкото тяло, макар и много по-сложно, също има способността да образува нови клетки чрез използване на отработени, повредени частици, бактерии и вируси.

Самият организъм извлича от „боклука“ аминокиселините, необходими за регенерацията на тъканите. И този процес се активира, когато гладуваме или заменим животинските протеини с растителни.

Какво е „хранителен прозорец“

И така, въз основа на откритието на Йошинори Осуми, беше въведена концепцията за „хранителен прозорец“ (интервалът между първото и последното хранене), който се отваря час след закуска и се затваря по време на вечеря.

И последвалите научни изследвания убедително доказаха, че намаляването му от обичайните за мнозина 12 до 8 часа има благоприятен ефект не само върху фигурата.

По-специално, проучвания на учени от института Salk в Сан Диего потвърдиха, че по-тесният прозорец на хранене помага за увеличаване на умствената и физическата активност, подобрява съня и нормализира кръвното налягане.

Проучванията са проведени върху 4 групи доброволци, които ежедневно са приемали една и съща храна по отношение на обема и съдържанието на калории, но са я консумирали в различни хранителни прозорци: 12, 8, 6 и 4 часа.

Най-добрите резултати от работата на всички органи и системи са регистрирани в групата на тези, които се придържат към най-тесния прозорец.

И за това има научно обяснение: всички процеси в тялото са пряко зависими от циркадните ритми: времето за производство на кортизол и мелатонин.

Кортизолът е „чучулига“, която се произвежда колкото е възможно повече сутрин, което ни дава добър апетит и бодрост. Мелатонинът е „бухал” и неговата задача е да ни приспи, да забави всички вътрешни процеси, за да активира регенерацията на телесните клетки за тяхна сметка.

И колкото по-широк е „отвореният” хранителен прозорец, толкова по-силни са вътрешните биологични ритми. Спим, когато мозъкът трябва да работи активно, и сме будни, поглъщайки лакомства, когато е крайно време да си легнем и да дадем почивка на тялото. Така с големи скокове се втурваме по пътя към преждевременното стареене.

Разбира се, невъзможно е рязко да „затворите“ прозореца от 12 на 8 или 6 часа. Защото кортизолът има нов скок в 19 часа. По това време започваме да изпитваме остро чувство на глад.

Диетолозите препоръчват постепенно да замените вечерното хранене с нискокалорични зеленчуци и плодове, за да може тялото да свикне с тях. С течение на времето чувството на глад ще се притъпи и скоро ще изчезне напълно. След това трябва да започнете постепенно да стеснявате прозореца за храна.

Освен това, без да се намалява калоричното съдържание на диетата. Просто следвайте препоръката закуската да е най-тежка, а през деня не забравяйте да пиете повече топли билкови отвари, зелен чай и питейна вода.

Идеалният „прозорец за храна“ изглежда така:

обилна закуска в 8 сутринта;
малко по-малко плътен обяд и вечеря – в 12 и 16 часа.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post