пн. апр. 29th, 2024

Учен: Нашата реалност е само контролируема халюцинация на мозъка

Нашето съзнание е покрито с тайни и загадки, които дори и най-изтъкнатите учени не могат да разрешат.

Въпреки това, невробиологът Анил Сет изследва мистериите на човешкото съзнание повече от 10 години. Специалистът стига до много интересно заключение – реалността на човека е контролирана халюцинация.

Сложният проблем на човешкото съзнание

Анил Сет смята, че под въздействието на обща анестезия човек се намира в по-добро състояние – мозъкът се изключва, идва най-дълбокият сън. През този период светът буквално престава да съществува и живее без нашето съзнание. Подобна ситуация за много хора може да изглежда плашеща, но не и за специалист.

Анил дори издаде собствена книга, която стана бестселър. В публикацията се описва човешкото съзнание като много крехка връзка, която възприема всяка ужасна реалност и я проектира в живота ни.

Заслужава да се отбележи, че Анил изучава човешкото съзнание от 90-те години на миналия век и се опитва да отговори на някои важни въпроси: „Каква е нашата същност?“, „Защо хората мислят по съвсем различен начин от най-интелигентните животни?“, „Какво представляват контролираните човешки мисли?

Всъщност това е доста сложен проблем, който изтъкнати философи и учени не могат да решат. Някои панпсихисти вярват, че нашето творение действа като тънка нишка между душата и човешкия ум. От друга страна, има философи и дори илюзионисти, които твърдят, че човешкото съзнание е въображаема материя.

Анил Сет стига до по-логично заключение като твърди, че всичките ни мисли и как човек вижда света е обикновена контролирана халюцинация. Като много дълбок сън, при който мозъкът създава различни несъществуващи образи. Защото нашият мозък непрекъснато се опитва да проектира неща, които очакваме да видим. Така става сформирането на околния свят от човешкото съзнание.

Физическият свят съществува в друга равнина

Може да изглежда налудничаво, но Сет твърди, че физическият свят може да съществува по напълно различен начин, а не по начина, по който мисли човешкият ум. По същество невробиологът иска да докаже, че реалността е халюцинация, контролирана от ума.

Основната цел на тези халюцинации е поддържането на човешкия живот. Веднага щом си отидем от живота, всички тези халюцинации изчезват. В същото време Анил Сет смята, че някои животни имат съзнание. Друго нещо е изкуственият интелект, който не може да бъде направен съзнателен, дори ако се използват най-сложните алгоритми и невронни мрежи. Винаги ще бъде машина, която следва написаната програма.

Това са изводите, до които е стигнал невробиологът след десетилетия изследвания.

А вие какво мислите, че представлява човешкото съзнание?

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post