сб. апр. 27th, 2024

В света расте броят на недоволните при разпределяне на богатствата

Сред хората се разраства убеждението, че икономическите блага в техните държави се  разпределят несправедливо. Според проучване на общественото мнение на ВВС, в това са уверени повече от половината анкетирани  в 17 от 22 страни. Въпреки това, три четвърти от тях  подкрепят идеята на капитализма и свободния пазар, макар и да вярват, че допълнително регулиране няма да навреди.

Повече от 50% от хората смятат, че разпределението на богатството в страната им е несправедливо. Според проучването, в това са убедени  90% от респондентите в Испания, повече от 80% – във Франция, Южна Корея и Чили, 78% – в Русия. В САЩ цифрата е 65%, а  във Великобритания – 61%. В това, че при  разпределението на благата те не са били излъгани, вярват повече от половината от хората само в пет страни – Гана, Австралия, Канада, Индия и Кения.

Броят на недоволните хора в света се е увеличил с 3% в сравнение с 2009 г., когато е правено първото такова проучване. Въпреки това в някои страни, ръстът на недоволните е   по-значителен.

Например в Испания, тази цифра се увеличава с 26%, докато в САЩ – с 13%. Което по принцип, не е изненадващо, като се има предвид ръстът на безработицата в Испания от 19% през 2009 г. до 23% през настоящата, а равнището на безработица сред младите хора в страната надхвърли 50%.

В САЩ напротив – ситуацията с безработицата през тези годините се подобри, но темповете на възстановяване на икономиката са  далеч от желаните. Намаляване на броя на недоволните има само в пет страни – Турция, Германия , Мексико, Кения и Египет.

Въпреки песимизма, по-голямата част от анкетираните не са склонни да се сложи край на капиталистическия модел на икономиката, макар и да отбелязват, че допълнително регулиране на свободните пазари, няма да навреди на системата.


http://30dumi.eu/2012/04/v-sveta-raste-broyat-na-nedovolnite-ot-razpredelenieto-na-blagata/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post