нд. апр. 28th, 2024

Хакери атакуваха газопреносната инфраструктура на САЩ

By energetic май 9, 2012 #хакери

Неизвестни хакери в продължение на шест месеца са подготвяли атака срещу системата  за управление на американските газопроводи. Това, според ABC News, са заявили от Министерството на националната сигурност на САЩ.

Във ведомството все още не са готови да  кажат дали действията на хакерите са резултат от действия  на чужди разузнавателни служби. Също така неясна остава целта на атаката: нападателите може да са се опитали получат данни за организацията и дейността на газопроводите, а може да са се опитали да причинят щети на инфраструктурата.

Знае се, че хакерите са използвали техниката „насочен фишинг“ („spear-phishing“), за да получат пароли и достъп до системите за контрол на газопроводите. Служителите на енергийните предприятия са получили на  електронните си пощи писма, маскирани като съобщения от колеги и приятели. Отварянето на писмата предизвиквало заразяване на компютъра със зловреден софтуер.

Действията на хакерите са разкрити през март 2012. Министерството на националната сигурност  стига до заключението, че всички открити инциденти са в резултат на централизирана хакерска кампания, която е започнала през декември 2011 г.. Сега министерството заедно с ФБР се опитва  да разбере кой стои зад атаките.

Енергийните системи на САЩ в миналото вече са били обект на хакерски атаки. За една от тези атаки  стана известно през февруари 2011 г.:  група   хакери  се опитвали  да получат финансовата информация на американски енергийни компании за по-нататъшно манипулиране на пазара. Тогава беше съобщено, че атаката е била организирана от Китай.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post