сб. апр. 27th, 2024

Станишев: „Газпром“ ни натисна

Натиск от „Газпром“ имаше, защото се искаше още от януари 2006 г. да се мине изцяло на пазарни цени, а не е трябвало да го правим. Това каза на пресконференция в парламента председателят на ПГ на КБ Сергей Станишев.

„Ако бяхме играли неотстъпчиво във всяко едно отношение, ако бяхме казали – до 2010 г. не помръдваме, имаше реална възможност от януари 2007 г. „Газпром” да премине към изпълнение на търговските договори до тяхното изчерпване, т.е. да се мине изцяло на пазарни цени“, каза Станишев.

„Имаше възможност да бъдем съдени за тези клаузи, които бяха записани през `98-а година за плащане на всички заявени количества“, добави той, предаде Фокус.

В последните дни продължава безотговорното и доста некомпетентно говорене на тази тема, заяви Станишев. Той припомни, че в края на 2005 г. „Газпром” поставиха ултимативно условие за преминаване към пазари цени. Това тяхно искане се е основавало на подписания през 1998 г. договор, по времето, когато премиер бе Иван Костов. Депутатът добави, че българското правителство е минало към преговори с „Газпром” за поетапно увеличаване на цените на газа до достигане на пазарните му цени през 2012 г. Тогава са договорени и по-добри условия за транзит, каза той.

Бяхме изправени пред реален риск след 2010 г. България да бъде заобиколена от тръбите за транзита на руски газ, заяви Станишев. Той припомни и че условията, които тогава правителството е договорило за „Южен поток”, са доста по-добри, отколкото за други страни.

Станишев каза още, че в момента е изключително важно тези стратегически предимства, които бяха извоювани чрез този договор за транзита на газ през тръбите на „Булгаргаз” до 2030 г., за условията по „Южен поток”, в това число, че „Южен поток” няма да засегне транзита по тръбите на „Булгаргаз” до 2030 г. и тези пари ще влязат в българската икономика, в „Булгаргаз” и в българската държава, това не бива да бъде ревизирано. На всяка цена. Това е изключително важно условие”.

презСтанишев: „Газпром“ ни натисна – Actualno.com.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post