пн. апр. 29th, 2024

„Газпром“ заплаши Литва със съд

By energetic авг. 26, 2010 #заплаши #литва #съд

„Газпром“, единственият доставчик на газ за Литва, заплаши Вилнюс със  съд в случай, че Литва   без консултация с започне реформиране на газопреносната система. По-рано беше съобщено, че литовските власти, опитвайки се да се отърват от влиянието на „Газпром“, са инициирали разделянето на Lietuvos Dujos на транспортна и търговска компонента. В същото време над 37 процента от Lietuvos Dujos са собственост на Газпром.

Както съобщава агенция Регнум, на 25 август литовският премиер Andrius Kubilius и министърът на енергетиката Arvydas Sekmokas признаха, че правителството е получило писмо от „Газпром“, което гласи, че се разглежда възможността за подаване на иск в международния арбитраж. При това Sekmokas каза, че тонът на писмото е  „достатъчно ултимативен“ и могже да се тълкува като натиск на една голяма компания върху една малка страна“.

Правителството на Литва през юли, разгледа законопроект за разделянето на националния газов концерн Lietuvos dujos на две дружества (за транспорт и търговия) не по-късно от март 2012. Такава възможност предпола приетият през 209 г  Трети енергопакет на ЕС, насочен  към развитието на конкуренцията на енергийните пазари. Подобно решение по отношение на газовата компания Eesti GaAs, 47% собственост на „Газпром“ и „Итера“, подготвя Естония.

Балтийските държави плащат най-високите цени на руския газ в ЕС. По този начин цената на природния газ в Литва е 100-150 долара над цената на природния газ в Западна Европа. Органите на Естония и Литва смятат, че отделянето на преносната система в отделна компания ще създаде конкуренция на пазарите на газ и ще доведе до по-ниски цени на газа.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post