пт. апр. 26th, 2024

Новата нефтена геополитика приближава Армагедон

В петролните пазари възникна нова динамика, според която цените на петрола през следващите години ще надхвърлят прогнозите отпреди година, пише в статия за „Файненшъл таймс“ Ед Морс, бивш помощник на американския държавен секретар по международната енергийна политика за периода 1979-1981.

Тези явления са свързани с феномен, който може да бъде определен  като „новата геополитика“ на петрола, казва авторът. Според него, 30 процентното увеличение на цените от началото на годината е по-скоро поради  променящите се очаквания на участниците на пазара,  отколкото от основните пазарни стойности,  свързани с прекъсване на доставките от Либия, каза Морс.

Според Морс, вече се очертават трите елемента на новата геополитика.

Първо: в много от страните производителки на петрол към отдавна известните фактори на нестабилност (например, „нарастването на населението, висока безработица, рязко неравенството на доходите“), се добавя едно ново явление: взрив на широкото народно недоволство помита режими и се разпространява и в други страни.
Вероятността от вълнения в по-големите производители на петрол страни се е увеличила и поради това е вероятно „апокалиптично  прекъсване на доставките на нефт“, казва авторът. Следователно, рисковете ще се запазят за дълго време.

Вторият елемент: с цел облекчаване на недоволството на хората, страните производителки на петрол драстично увеличават разходите за социални услуги: например, Саудитска Арабия ще похарчи $ 125 милиарда – около 27% от БВП за  миналата година. Отказването от тези задължения ще бъде трудно и жаждата за по-високи цени на петрола ще бъде постоянна, подчертава авторът.

Третият елемент: в отговор на исканията за предоставяне на повече материално блага вътре в страните производители на петрол,  вероятно ще продължи да се субсидират местните производители и енергетиката, което ще увеличава вътрешното търсене на нефт и ще води до намаляване на дела на петрол за износ“ – пише авторът.

Според прогнозите на Морс, паниката донякъде ще отслабва и цените на петрола ще станат по-ниски към лятото или в края на годината. Тази година, Армагедон в петролните пазари е малко вероятен, но изглежда, че ще дойде много по-рано, отколкото изглеждаше преди година, заключава авторът.

Източник: Financial Times

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post