пт. апр. 26th, 2024

КЗК: „Лукойл“ не злоупотребява с господстващото си положение

By energetic юни 7, 2011

Досега няма знак, че най-голямата рафинерия в „България “ – „Лукойл Нефтохим“ е злоупотребявала с господстващото си положение и няма напрежение между участниците на пазара. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов. Той присъства на откриването на българо-унгарска конференция по въпросите на картелните споразумения, която се провежда в София.

„Никъде няма знак, така че да си направим заключението, че „Лукойл“ злоупотребява с господстващото си положение, защото ако е така тези, които купуват от него би трябвало да изразят някакво недоволство. Напротив, те са как да го кажа – много спокойни, няма някакво напрежение около другите участници на пазара на дребно, няма напрежение около тези, които обикновено внасят горивата си отвън като например „Ромпетрол“, ОМВ и т.н.“, обясни Николов.

По думите му задача на комисията е ако има такива доказателства, тя да ги открие. Окончателният секторен анализ на ведомството се очаква да бъде готов до края на юни или началото на юли. В случай на съмнение за наличие на картел, ще бъде образувано производство. Обикновено разследванията на забранените споразумения отнемат най-малко година и половина.

Антимонополното ведомство започна проверка на пазара на горива в началото на март по искане на вече бившия транспортен министър Александър Цветков. Тогава той изпрати сигнал до комисията с настояване да бъде проверен пазара на бензина и дизела, след сигнали от автомобилния транспорт, свързани с крайните цени на горивата. До началото на март от КЗК обясняваха, че не смятат да изследват пазара на горива, защото последният анализ е от 2009 г. Тогава ведомството не откри нередности, нито нарушение на конкуренцията.

Проверките трябва
да бъдат изненадващи

Петко Николов разкритикува голямата гласност, която се дава на проверките за картелни споразумения. Според него е неправилно да се говори, че ще бъде разследван даден сектор, защото така участниците в забранени споразумения се подготвят и могат да укрият доказателствата. „Едно успешно провеждане на производство за картелно споразумение задължително предполага инспекция на място. Изненадващата проверка е възможна, когато в общественото пространство не се говори, не се иска за седем дена да се произнесем“, каза Николов. За бърз резултат от проверката настояваха в края на март от транспортното министерство.

Председателят на КЗК припомни, че досега хванатите картели в сектори като птицевъдството, хляба и млякото са били заловени именно заради изненадващите проверки. Доказателсвата са издържали в съда, но глобите са били намалени наполовина. „Вярно, съда намали глобите, отряза ги наполовина, но важното е, че потвърди нашено решение за картел. Без начално претърсване на офисите, подобно разследване ми се струва, че е обречено на провал. Когато се говори в публичното пространство за проверките, компаниите са подготвени и могат да укрият доказателствата“, обясни още Николов.

„Понякога в основата на картелните споразумения са устните договорки и тогава се проверяват всички косвени доказателства. Когато са налице такива, е необходимо да имаме знак или сигнал от някой който би се оплакал в съответния кръг“, каза шефът на КЗК. Той обясни, че в случая превозвачите твърдят за нещо подобно, но останалите играчи на пазара не се оплакват. „Съдът би приел и едно решение постановено само на базата на косвени доказателства, но много трудно се установява картел само при такива доказателства“, допълни Николов.

Криминализиране
на участието в картел

В момента комисията прави пълен секторен анализ на пазара на горива – наблюдават се пазарите, участниците, правни режими, бариери за навлизане на пазара  и правни режими. Търсят се съществуващите проблеми и ако има такива се правят предписания за промяна. „През миналата година направихме искане за възможността за въвеждане на наказателна отговорност на шефове на компании, които участват в картели. Такава е практиката в САЩ и Великобритания например. Доколкото разбрах от работната група, която подготвя новия наказателен кодекс, предложението ни е прието“, допълни още Николов.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/06/07/1101899_kzk_nikude_niama_znak_che_lukoil_zloupotrebiava_s/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post