пн. апр. 29th, 2024

Англичаните слизат от колите си

By energetic юли 6, 2011 #Колите

Скъпият бензин принуди британците да променят навиците си. През последните 12 месеца, 1.3 милиона души в страната са се отказали напълно да се возят с личните си коли, а 16.5 милиона души са започнали да карат много по-рядко, пише The Telegraph, позовавайки се на проучване на застрахователна компания Sainsbury.

Високите цени може да бъде пречка за икономическото възстановяване, опасяват се икономисти.

Средният британец през  миналата година е похарчил за бензин ? 1720 (2770 долара) – почти една трета повече от по-предишната година. Сега средната цена на   литър бензин е 1.36 паунда (с 0.25 пенса повече от предишния месец )

Разликата може би не би била толкова забележима, ако не бе повишаването на цените за храна и увеличаване на данъчната тежест. За да икономисват по някакъв начин, значителна част от шофьорите са започнали да зареждат непълен резервоар, 26% са преминали към по-евтин бензин, а 10% са   заменили колите си с такива, които харчат по-малко.

„За пръв път пътуването с железопътен транспорт е по-евтино, отколкото с личната кола. В резултат,   намаляването на разходите за автомобили имат отрицателно въздействие върху продажбите на големите търговски молове и магазини „, – подчертава председателят на Британската асоциация на автомобилистите Едмънд Кинг.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post