пт. апр. 26th, 2024

В Германия държавата съкрати субсидиите за соларни инсталации

By energetic апр. 1, 2012

Германският Бундестаг одобри планираното от правителството съкращeние на държавната поддръжка за соларната енергетика, пише на интернет страницата на Парламента. Държавното финансиране на проекти в тази област ще бъде намалено с 20-30 процента, в зависимост от големината на соларната инсталация. Законът ще влезе в сила от 1 април.

По този начин, властите решиха да  намалят разходите за гражданите за енергийната реформата, която в крайна сметка се изплаща от данъчните приходи. В момента всяко домакинство плаща средно по 70 евро на година за подкрепа на слънчевата индустрия (бел.ред. : За България не успяхме да намерим статистика).

Германската соларна индустрия страда главно от  конкуренцията с Китай, която произвежда слънчеви панели за много по-малко пари. Те наводняват германския пазар,  предлагането надвишава  търсенето, девалвира продуктите на немските фирми. През последните години няколко компании за производство на слънчеви панели, са подали заявления за банкрут.

Според председателя на Федералния съюз на соларната индустрия Гюнтер Крамер, властите не са решили проблемите на индустрията и не са спестили  пари на данъкоплатците. Според него, заради намаляване на държавната подкрепа,  германците ще плащат за електричество  около 50 цента по-малко.

Междувременно правителството смята, че е време за собствените си фирми да се конкурират с китайските производители. Министърът на околната среда за Норберт Рентген също отхвърли страха от срив на енергореформите. Той отбеляза, че през последните две години, субсидиите за слънчева енергия са паднали повече от два пъти, но мрежата и въпреки това значително се е разширила.  Според него, по-нататъшното неконтролирано изграждането на слънчеви инсталации само ще навреди на стабилната  работа на електрическите мрежи.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post