пт. апр. 26th, 2024

Цената на петрола може да падне под 40 долара за барел – Bloomberg

By energetic дек. 1, 2014 #долар

Спадът в цените на петрола- най-голям от финансовата криза през 2008 г., може да се засили, пише Bloomberg, цитирайки мнението на експерти

Те не изключват възможността петролът да струва по-малко от 40 долара за барел, а светът ще види повторение на събитията, които преди 30 години доведоха до фалита на  Мексико и сложиха край на Съветския съюз.

Според агенцията, при такива обстоятелства, приходите от петрола няма да имат възможност да осигурят защита на Русия, най-големият производител на петрол в света, от санкциите на ЕС и САЩ.

Иран, срещу който също са въведени международни санкции, ще бъде принуден да намалява субсидии.
Сред тези, които ще пострадат максимално от  по-нататъшно свиване на цените на петрола са  Нигерия, която безуспешно се бори с ислямските бунтовници, и Венецуела, чиято икономика се подкопава от лоши  политически решения.

Производителите на петрол, свикнали на цена  100 долара за барел,  не са диверсифицирали икономиките си. В случай на дългосрочно запазване на ниските  цени –   тях, а след това и света – ги   чакат политически и социални катастрофи.

„Ако правителствата не могат да си позволят разходи  за спасяване на децата от бедност, тези деца ще се върнат на улицата, и най- вероятно ни чакат  политически сътресения и революции. Повечето членове на ОПЕК се нуждаят от цени значително над 100 долара за барел, за да нулират бюджетите си. Ако започнат да намаляват разходите си, това може да предизвика проблеми, „- казва Пол Стивънс от  Chatham House.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post