вт. мар. 19th, 2024

Куюмджиев: Защо управляващите прикриват писмо на ЕК за американските централи?

Управляващите крият писмото от Европейската комисия, която обявява договорите с американските централи за неправомерна държавна помощ. Това заяви депутатът от БСП Явор Куюмджиев за Дарик.

В коментар за предоговарянето на договорите с ТЕЦ „AES Марица изток 1″ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3″ , той обясни, че се търсят евтини пиар ефекти, а не решение. Куюмджиев попита защо се укрива писмото от Европейската комисия, което всъщност дава възможност на правителството да прекрати договорите изцяло.
Общите разходи на НЕК, които ще намалеят ще бъдат под 100 милиона лева на година, обясни Явор Куюмджиев.

Промяна в договорите с американските ТЕЦ-ове пести 1 млрд. лв. на НЕК

По думите му обаче има две заблуди – че не става въпрос за 30 на сто намаление на цената, а за 17 процента на едната централа и 14 на сто за другата. Втората заблуда според Куюмджиев се отнася за цената на изкупуваната електроенергия.
„Става въпрос за така наречената цена за разполагаемост. Това е намаляване на цената на неизкупената енергия, защото и двете централи имат договори, в които има така наречената клауза take or pay, тоест вземай или плащай, като не вземаш, пак плащаш само че за това че не си взел електроенергията. Или по друг начин казано – намалява се цената, която НЕК плаща на централите за непроизведена енергия. Цената за произведената електроенергия продължава да е същата и да бъде многократно по-висока от пазарната цена“, коментира Куюмджиев.

Промяната в договорите с американските ТЕЦ-ове няма да влияе на цената на тока

Социалистът обясни, че в крайна сметка няма да има никакъв ефект върху цената за потребителите, а само ще се намалят разходите на НЕК. Но има два други проблема, обясни Куюмджиев – споразумението влиза в сила след като НЕК плати 800 милиона лева при обща задлъжнялост на компанията от около 3.5 милиарда лева и няма институция, която да им даде 800 милиона лева.

„И вторият интересен момент е защо управляващите – всъщност то е ясно, търсят се евтини пиар ефекти, а не се търси решение, а по-скоро да се отговори на въпроса – прикриват писмото от Европейската комисия, която обявява тези договори за неправомерна държавна помощ и на практика дава възможност на българското правителство да ги прекрати изцяло, а не да се правят палиативни мерки на парченца, които в крайна сметка ще имат минимален ефект за финансовото здраве на НЕК и никакъв ефект за хората“, каза Куюмджиев.

До момента няма официален отговор от Министерството на енергетиката получено ли е писмо от Европейската комисия с подобно съдържание.

 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1417669

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post