пт. апр. 26th, 2024

Съветът по европейските въпроси с решения по Стратегията „Европа 2020″

На днешното си заседание Съветът по европейските въпроси (СЕВ) одобри проект на позиция на България за заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, което ще се състои на 7 март 2011 г. в Брюксел. На срещата е планирано да се проведе дебат по въпроси, свързани с изпълнението на Стратегията „Европа 2020”, като се очаква Съветът да вземе решения по следните теми: Европейски семестър и Годишен преглед на растежа; Европейска платформа срещу бедността и социалното изключване и Оценка на социалното измерение на стратегията „Европа 2020“.

По първата тема се предвижда да бъдат приети Заключения на Съвета относно Съвместния доклад за заетостта в контекста на Годишния преглед на растежа, с който стартира т. нар. Европейски семестър. Съвместният доклад по заетост е част от пакета с документи за Годишния преглед на растежа. Анализите и посланията, които съдържа докладът, се базират на ситуацията на европейския пазар на труда, както и на резултатите от прегледа на проектите на Националните програми за реформи на държавите-членки. В доклада са включени основни послания, които обобщават приоритетните направления за реформи в областта на заетостта. Сред тях са: увеличаване участието в пазара на труда на жените и мъжете; подкрепа за създаването на заетост; повишаване атрактивността на работата; намаляване сегментацията на пазара на труда.

Проектът на Заключения на Съвета представя приоритетите, които представляват направленията и областите, в които държавите-членки следва да предвидят подходящи действия в своите Национални програми за реформи. В това отношение България е адресирала голяма част от посочените основни послания като: намаляване на сегментацията на пазара на труда; подкрепа за създаването на заетост; повишаване на знанията и уменията на работната сила. Националната цел за заетост на България е 76%.

На 236-тото си заседание СЕВ одобри и проект на позиция на Република България за заседанието на Съвета на ЕС по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, изследвания и космическо пространство), което ще се проведе на 9 и 10 март 2011 г. в Брюксел. Една от темите, включена в дневния ред в областта на „Научните изследвания”, е представянето от страна на Европейската комисия и последващ обмен на мнения между държавите-членки по Стратегия „Европа 2020” – Годишен обзор на растежа; принос към европейския семестър.

ЕК е определила, че са необходими действия от нейна страна и от страна на държавите-членки с оглед ефективното изпълнение и принос за Стратегия „Европа 2020” в пет направления: финансиране за наука и иновации; създаване на иновативни пазари; добро и ефективно управление; въвеждане на регионална спесификация и приоритети;. създаване на ново поколение от квалифицирани млади хора с повече умения и знания.

Страната ни подкрепя необходимостта от действия във всичките пет приоритетни области. В сферата на “Вътрешния пазар и индустрия” се очаква Съветът да вземе решение, регламентиращо правото на 25 държави-членки да установят засилено сътрудничество в областта на създаване на единна патентна защита. Само Испания и Италия са против този подход и ще останат извън тази защита на патентите. България подкрепя проекта и изразява готовност да обсъжда конкретни документи, които да имплементират обсъжданото решение.

На заседанието ще бъде представено Съобщение на Европейската комисия „За по-добре функциониращ единен пазар на услугите – използване на резултатите от процеса на взаимна оценка на Директивата за услугите”. В настоящия документ Комисията представя основните резултати от процеса на „взаимна оценка“ за прилагането на Директивата за услугите, и въз основа на тях предлага пакет от инициативи и действия за следващия етап на изграждане на единния пазар на услугите. Съобщението се придружава от работен документ на Комисията, в който подробно е описана извършената в процеса на „взаимна оценка“ работа, както и първия набор от законодателни реформи, приети от държавите-членки с оглед прилагането на директивата.

България споделя виждането, че икономиката на ЕС се нуждае от по-интегриран и добре функциониращ единен пазар на услуги. Подобряването на условията за развитие на единния пазар на услуги е основната движеща сила за повишаване на производителността и икономическия растеж,  разкривайки потенциала и стимулирайки генерирането на нови идеи, продукти и услуги.

government.bg

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post