пт. апр. 26th, 2024

Eлектромобилите не били толкова екологични

Проучванията показват, че по време на експлоатацията си електрическите автомобили може да произведат повече емисии, отколкото бензиновите автомобили.

Собствениците на електрически автомобили трябва да минат най-малко 129 000 километра, за да има икономия на емисии на CO2. Много електрически коли не преодолеяват такова разстояния,
тъй като с едно зареждане изминават по-малко от 145 километра и не са предназначени за дълги пътувания.
И дори пътувалите 160 000 км електромобили ще спестят само около един тон СО2.
Британско изследване, което е първият анализ на емисиите за целия жизнен цикъл на електрокарите и обхваща производството, експлоатацията и извеждането им от експлоатация,
подкопава борбата срещу изменението на климата чрез бързото въвеждане на електрически автомобили.

Изследването е поръчано от Сдружението на производителите на автомобили с ниски въглеродни емисии, което се субсидира от британското правителство и производители на автомобили.
В хода на това изследване става ясно, че средният по размер електрокар за целия период на експлоатацията си ще произведе 23.2 тона CO2, в сравнение с 24 тона, които ще произведе бензинова кола. Емисиите от производството на електромобила са най-малко 50 процента повече, тъй като батериите са изработени от литий,
мед и рафиниран силиций, които изискват много енергия за преработка.

Много електрически автомобили ще трябва да сменят батериите си след няколко години работа.
Ако добавите емисиите от производството на втората батерия, общият обем на CO2 прит производството на електрически превозни средства ще се увеличи до 12.6 тона в сравнение с 5,6 тона за бензинови превозни средства.
Рециклиранетос се изразява и в удвояване на емисиите, заради енергията, необходима за обработка на металите в батерията.
Проучването също така е взело под внимание емисиите на въглероден двуокис за производство на употребяваното от електрическия автомобил електричество.

Директор на Low CVP Грег Арчър казва, че ако шофьорите искат да допринесат за ограничаване на емисиите, трябва да си купуват коли с малки и по-ефективни бензинови или дизелови двигатели.
„Хората трябва да изберат технологии в съответствие с техните специфични нужди“, каза той.

Източник

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post