пн. апр. 29th, 2024

„Лукойл“ купува ветропарк край Балчик зa 17.6 млн. евро

Руската нефтена компания „Лукойл“ чрез дружеството си LukЕrg Renew се е споразумяла да купи българския ВЕИ проект „Храброво“ край Балчик и румънския Gebeleisis в сделка за общо 127 млн. евро, пише „Капитал daily“ в днешния си брой.

Българският обект е оценен  на 17.6 млн. евро и е втората инвестиция на LukЕrg Renew в сектора. Миналата година дружеството купи три вятърни парка край Каварна от „Райфайзен енерджи енд инвайъръмънт“

Сега продавач е датският концерн Vestas, който е производител на вятърни турбини и чрез сделката възнамерява да подобри паричните си потоци.

Очаква се сделката, чиято стойност не се съобщава, да бъде окончателно приключена през третото тримесечие след одобрение от европейските антимонополни органи и българската Комисия за защита на конкуренцията. Ако това се случи, общата мощност на парковете на „Лукойл“ ще достигне 56.5 MW.

Дружеството LukErg Renew е джойнт венчър между „Лукойл – екоенерго“ и италианската компания ERG Renew, създадено през май 2011 г. с цел инвестиции във ВЕИ. По-рано тази година LukЕrg Renew обяви, че ще изгражда ветропарк с капацитет 84 MW в Тулча, Североизточна Румъния.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post