пн. апр. 29th, 2024

Повече от година НЕК плащала за строителен надзор на спрения проект „Белене”

By energetic сеп. 23, 2013

Близо година и половина след 29.03.2012 г, когато кабинетът „Борисов“ спира проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, на консултантите от „Уорли Парсънс“ и „Риск Инженеринг“ са превеждани по 950 хил. евро месечно от НЕК.

Това обявиха от прокуратурата във връзка с акцията от петък – 20 септември, на МВР и ДАНС за извършени от длъжностни лица злоупотреби в областта на енергетиката, които злоупотреби са нанесли крупни имуществени вреди на страната – 18 млн. евро.

Разследването до момента е установило, че въпреки че съгласно клаузите в договорите с „Уорли Парсънс“ и „Риск Инженеринг“ изрично да е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форсмажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията.

По този начин на двете компании е плащано за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян.

В хода на операцията са задържани, за 24 часа, Иво Лефтеров и Крум Анастасов (бивши изпълнителни директори на НЕК ЕАД) и изпълнителният директор на „Уорли Парсънс“ – Събин Събинов.

Към настоящия момент по делото няма повдигнати обвинения. Предстои анализ на огромното количество информация и документи, събрани в хода на проведената в петък операция.
След запознаване с иззетата документация и детайлният й анализ, ще бъде взето решение за хода на по-нататъшните процесуално-следствени действия от страна на прокуратурата.

http://news.ibox.bg/news/id_284592105

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post