пт. апр. 26th, 2024

Лицето на човек изразява скритата му същност

Човек може безпогрешно да разпознае лицето на просветен човек: то не крие нищо, а излъчва само вътрешен мир

А лицето на един изтощен и унил човек ще бъде набраздено с бръчки, затворено, тъмно, тежко. Лицето е огледало на личността

Лицето е тази част от тялото, с която срещаме света; съдейки по лицето, светът си си създава впечатление за нас, решава доколко сме приятни.

Лицето показва как изглеждаме не само отвън, но и отвътре: отворени ли сме или затворени, готови ли сме да общуваме, надеждни ли сме или хитри и коварни, весели или изпълнени с тъга.

Това е маска, зад която можем да се скрием, и в същото време е открито изражение на нашата същност. Човек може безпогрешно да разпознае лицето на просветен човек: то не крие нищо, а излъчва само вътрешен мир. А лицето на един изтощен и унил човек ще бъде набраздено с бръчки, затворено, тъмно, тежко.

Формата на лицето отговаря на нашия характер, както и на мнението ни за себе си или за това, което искаме да изглеждаме. Усмихваме се и се мръщим, за да изразим истинските си чувства или, обратно, да ги скрием.

Ако често слагаме маска, мускулите на лицето ще се напрягат и изкривяват, а маската ще прилепне към нас. Спомняте ли си как в детството ви казваха да не правите гримаси, в противен случай вашето лице завинаги ще остане с такова изражение?

Ако правим твърде често неприятна физиономия, мускулите ни ще свикнат с тази поза и ще замръзнат в нея. Маската може да скрие чувствата ни от света, но също така може да ги скрие от нас. Обикновено се крием от това, че не харесваме нещо в себе си.

Лицето също така говори за нашата личност, за нашия „Аз“. Когато „се удряме с лицето си в калта“, това означава, че на достойнството или на позицията ни е нанесен удар. Ако имаме достатъчно смелост и вътрешна сила, можем да се „сблъскаме” с опасността, ако не, ще се провалим.

Чувството на безсилие или неадекватност, раздразнение от себе си, критика, враждебност към себе си или от другите могат да причинят увреждане на кожата, което ще изрази вътрешното ни състояние на обърканост.

Кожата е мека тъкан (ментална енергия) и несъвършенствата в нея ще показват вътрешно дразнене. Това може да доведе до там, че проблемите с кожата също стават причина за нашето страдание. Кожата неизменно ще се изчисти, когато вътрешното ни объркване и гняв преминат.

Деби Шапиро

Последвайте ни в Телеграм

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post