сб. апр. 27th, 2024

Свръхразвита цивилизация е съществувала на Земята преди милиони години?

Ако технологично напреднала цивилизация е съществувала на Земята преди нас, тя може би щеше да остави някаква следа.

Статия, публикувана в Journal of Astrobiology, предлага интересен хипотетичен въпрос за това дали би било възможно да се намерят „геоложки отпечатъци“ на цивилизация, живяла и загинала преди милиони години.

През 2018 г. двама учени от университета в Кеймбридж проведоха изследване, озаглавено „Силурийската хипотеза: възможно ли е да се открие индустриална цивилизация в геоложките записи?“

Един от ключовите въпроси при оценката на вероятността за намиране на такава цивилизация е разбирането колко често, като се има предвид, че животът е възникнал и че някои видове са интелигентни, се развива индустриална цивилизация?“ – пишат медиите.

„Хората са единственият пример, за който знаем, и нашата индустриална цивилизация съществува (досега) около 300 години (откакто например започнаха методите за масово производство). Това е малка част от времето, през което сме съществували като вид, и малка част от времето, през което е съществувал сложен живот на земната повърхност.“

„Този ​​кратък период от време повдига очевидния въпрос дали това е могло да се случи преди.“

Освен че е интересна хипотеза за размисъл, намирането на отговора на този въпрос може също да ни помогне да търсим признаци на напреднали цивилизации на екзопланети.

Както се отбелязва в проучването, хората са оставили видими отпечатъци върху планетата, които несъмнено ще се запазят в продължение на много години, оказвайки влияние върху климата и екосистемата на планетата. Това обаче не означава, че тези промени ще бъдат забележими след милиони години.

Всъщност записът, който оставяме, например, е в седиментни скали, които могат да бъдат с дебелина само няколко сантиметра.

„Колкото по-дълго съществува човешката цивилизация, толкова повече сигнали може да се очакват в записа“, пишат изследователите.

„Въпреки това, колкото по-дълго съществува една цивилизация, толкова по-устойчиви трябва да станат нейните практики, за да оцелее. Колкото по-устойчиво е едно общество (например в производството на енергия, производството или селското стопанство), толкова по-малко влияние оказва то върху останалата част от планетата. Но колкото по-малък е отпечатъкът, толкова по-малко сигнали ще бъдат отразени в геоложките записи“.

Екипът обсъжда други маркери, които може да сме оставили за видовете след милиони години (или които може да са останали за нас). Някои от тях ще бъдат неразличими от природни явления, като аноксичните явления в океаните Креда и Юра, но други ще бъдат ясни признаци, че сме били тук и сме унищожили напълно това място.

„Предполагаме, че има някои специфични индикатори, които биха били уникални, по-специално устойчиви синтетични молекули, пластмаси и (потенциално) много дълготрайни радиоактивни утайки в случай на ядрена катастрофа“, пишат учените.

„При отсъствието на тези маркери, уникалността на едно събитие може да се види в множество относително независими отпечатъци, за разлика от последователен набор от промени, свързани с една геофизична причина.“

Екипът не дава окончателен отговор в статията, но предполага, че ако са открити други древни еволюирали видове, те биха били открити чрез изучаване на елементарни и композиционни аномалии в седиментите.

„Въпреки че силно се съмняваме, че някаква предишна индустриална цивилизация е съществувала преди нашата, формалната рамка на въпроса, която ясно формулира как могат да изглеждат доказателствата за такава цивилизация, повдига свои собствени полезни въпроси, свързани както с астробиологията, така и с антропоценските изследвания, “ заключават те.

„Надяваме се, че тази статия ще послужи като мотивация за подобряване на ограниченията на хипотезата, така че да можем да отговорим по-добре на нашия основен въпрос в бъдеще.“

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post