пн. апр. 29th, 2024

Не можете да заспите? Просто си обуйте чорапи

Как работи това – обясняват учените

Според  статията Effects of feet warming using bed socks on sleep quality and thermoregulatory responses in a cool environment на южнокорейски изследователи, благодарение на чорапите не само ще заспите по-бързо, но и ще спите средно половин час по-дълго, защото ще се събуждате по-рядко. За да разберем защо се случва това, нека първо разберем как сънят е свързан с централната телесна температура.

През деня тялото поддържа температура около 36,5 ℃. Но през нощта, след 6-7 часа сън, централната телесна температура спада с почти 1,2 ℃. Този постепенен спад играе важна роля в невробиологията на заспиването.

Колкото по-бързо спадне централната ви телесна температура, толкова по-бързо ще заспите.

Организмът регулира температурата с помощта на кръвоносните съдове в кожата. Когато ви е горещо, мозъкът дава сигнал на съдовете да се разширят. По този начин по-топлата кръв от централната част на тялото се разпространява по цялото тяло и се охлажда в този процес. Когато телесната температура е ниска, мозъкът, напротив, дава на съдовете сигнал за свиване, ограничавайки притока на кръв към повърхността на кожата.

Време се да си припомним и някои неща за краката. Дланите и стъпалата са най-ефективните топлообменници на тялото. Те нямат косми и обикновено са открити, за разлика от други части на кожата.

Изследователите са установили, че затоплянето на краката преди лягане в топла вода или с чорапи, помага за разширяване на кръвоносните съдове. От това централната телесна температура спада по-бързо, отколкото когато спите със студени крака. Това означава, че ще заспите по-бързо. Разликата в температурите между кожата на крайниците и корема (или дистално-проксималният градиент на температурата) е основният показател за вероятността от по-бързо заспиване.

Ако се притеснявате да не ви стане прекалено горещо за краката, изберете чорапи, изработени от дишащи естествени материи.

Учените също така предполагат, че чорапите оказват неврологични ефекти. Мозъкът има своеобразен „термометър“ – чувствителни на топлината неврони Skin Blood Flow in Adult Human Thermoregulation: How It Works, When It Does Not, and Why (WSN), разположени в преоптичната област на хипоталамуса.

Те предават импулсите по-бързо, когато централната температурата и температурата на крайниците се различават помежду си.

Според някои данни честотата на скокообразния разряд на тези неврони се увеличава по време на дълбок сън и постепенно намалява, преди организмът да се събуди. Все още не е ясно къде е причината и къде е следствието. Вероятно тези неврони участват в чувството за сънливост, което ни помага да заспим и да не се събуждаме през нощта. В този случай затоплянето на краката преди лягане ще улесни работата им.

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post