пн. апр. 29th, 2024

Самотните мъже са ходещи нещастия

Душата и тялото им са болни, затова злобеят срещу целия свят и умират преждевременно

Статистици, лекари и дори застрахователи знаят, че има един фактор, който удължава живота на мъжете, пише Newsweek Polska.

Благодарение на него представителите на силния пол могат да поддържат физическо и психическо здраве. От това особено се възползват по-възрастните мъже.

Може би съпругата понякога се кара на съпруга си, но благодарение на нея той поддържа физическо и психическо здраве. Статистици, лекари и дори застрахователи знаят, че бракът е фактор, който удължава живота на мъжете.

Тя вече не изглежда така, както преди 40 години, мрънка, кара се за разпръснатите навсякъде вещи, непрекъснато окупира телевизора, гледайки поредния си сериал.

Като цяло една възрастна съпруга ви лази по нервите, но има и плюсове: тя ще ви напомни, че е време да си направите изследване, да сготви супа, ще предизвика кавга, след което мозъкът веднага ще започне да работи по-активно. Съпругата на възрастния човек му носи много ползи, много повече, отколкото той на нея.

Учените многократно са доказвали, че животът в самота оставя белези по тялото и душата, променяйки човека, особено с напредването на годините.

Самотното сърце боли по-силно

Избягвайки връзките, мъжът вреди на физическото и психическото си здраве. На първо място се увеличава рискът от развитие на така наречените цивилизационни заболявания: сърдечно-съдови и онкологични заболявания, болест на Алцхаймер. Японско проучване, публикувано от Harvard Health Publishing, установи, че самотните мъже са три пъти по-склонни да развият сърдечни проблеми, отколкото женените мъже.

От своя страна, Framingham Heart Study показва, че женените мъже с 46% по-рядко умират от сърдечен удар, отколкото самотните мъже. В случай на рак ситуацията изглежда малко по-различно: честотата и в двете групи е приблизително еднаква, но ергените научават за заболяването си, като правило, на по-късен етап.

Както установиха учени от Медицинската академия на Съчуан, бракът също така помага да се живее по-дълго след диагнозата. Женените мъже, според техните изчисления, имат най-висока петгодишна преживяемост: тя е 81,5% за тях, докато за неженените мъже е 77,9%, а при вдовците е едва 58,5%.

Без жена психиката се разрушава

Мозъкът остарява у всички, но при самотните хора, според изследване на учени от University College London, процесът на деградация на този орган е по-бърз, отколкото у тези, които имат семейство. Мъжете, които са живели сами дълго време, са с 42% по-склонни да страдат от деменция, включително болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които са семейни.

„Защитният ефект, който имат връзките, изглежда е свързан с по-здравословен начин на живот и допълнителни социални стимули“, обяснява пред CNN Андрю Сомерлад, един от авторите на изследването.

Самотният начин на живот засяга не само състоянието на мозъка, но и психиката. Възрастните мъже, които живеят сами, са два пъти по-склонни да развият депресия в сравнение с омъжените или самотните жени.

В същото време депресията при тях може да доведе до много сериозни последици. Самотните мъже на възраст 40-75 години са два пъти по-склонни да се самоубият, отколкото омъжените (или дори самотните жени), според данни от Harvard Medical School.

Защо самотните хора са толкова податливи на депресия? Както е установил Джон Качопо от Чикагския университет, самотните хора имат хронично повишаване на концентрацията на адреналин в кръвта.

„Това е хормон, свързан с реакцията „бий се или бягай“, тялото го произвежда в животозастрашаващи ситуации“, обяснява Качопо. Оказва се, че на биологично ниво самотата за човека е също толкова разрушителна, колкото и постоянният страх за живота, който провокира освобождаването на „хормона на стреса“.

Високото ниво на стрес и тревожност изостря депресията, провокира раздразнителност и агресивност, ограничава гъвкавостта на мисленето, оказвайки влияние, наред с други неща, върху политическите възгледи на човека.

Това беше доказано от професор Кевин Смит, който включи 46 души в своя експеримент: някои от тях бяха либерали (те бяха толерантни към имигрантите, придържаха се към пацифистки възгледи и се застъпваха за забрана на продажбата на оръжия), а някои бяха консерватори (те одобряват смъртното наказание). , отпускане на допълнителни средства за армията и войната в Ирак).

Проучването установи, че консервативните хора са три пъти по-склонни да изпитват страх, когато се сблъскат с неочаквани ситуации и стресови фактори, отколкото либералите.

От какво точно се страхуват консерваторите? Според професор Дан Макадамс от Американския Северозападен университет страхът им е причинен преди всичко от хаоса и липсата на ред. Освен това те са по-склонни от представителите на други групи да се отнасят към жените презрително и враждебно.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post