пн. апр. 29th, 2024

Търси се кой да поеме предстоящия ценови удар при тока

By energetic окт. 8, 2013 #цена

В момента се работи в търсене на баланс между ангажиментите към обществото да не поскъпва още енергията и решаването на техническите проблеми. Това заяви по време на енергиен форум заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов по повод предложението на БЕХ зелените централи да се обложат с 30 на сто данък.

Правителството е приело политика да не товари повече крайния потребител, това означава, че някой вътре трябва да поеме тези удари, трябва да се намерят компенсиращи методи, за да излезем от ситуацията, в която сме, каза заместник-министърът, цитиран от БТА.

Според намеренията на холдинга набраните от данъка средства могат да се насочат за капитализиране на НЕК. Идеята е подкрепена и с мотива, че така може да се разшири обхватът на енергийните субсидии и съответно да падне сметката за ток на домакинствата с ниски доходи.

Според Айолов състоянието на енергетиката ни е тревожно като причината е недобре направените сметки през последните няколко години. Той също обясни, че в момента енергийното министерство работи по новата енергийната стратегия на страната ни, която ще бъде представена през следващия месец.

България беше завладяна от световната криза и в същото време се случи бумът на възобновяемите енергийни източници“, добави зам.-министър Айолов. Той представи данни, че в периода от януари до юни 2012 г. е бил основният бум в производството на енергия от възобновяеми енергийни източници. „Това доведе до дисбаланс и проблеми в цялата енергийна система – наложи се ограничаване на работата на АЕЦ „Козлодуй“, а и скъпият ток се отрази в сметките на потребителите. „Дисбалансът е технически и икономически. Ние се опитваме да намерим техническия баланс и баланса на ангажимента към обществото“, добави Айолов.

По думите му през 2015 г. ще излязат 1770 мегавата базови мощности, ако не бъдат предприети мерки съобразно изискванията за опазване на околна среда, припомни Айолов. Той припомни, че страната ни предприе мерки за намаляване на таксите за пренос и достъп до мрежата, което доведе да повишаване на износа на ток и подобряване на конкуренцията на българските компании.

Заместник-министърът цитира данни, според които производството на ток от възобновяеми енергийни източници за първите три месеца на годината е нараснало с 51%. Според заместник-министъра през миналата година са били включени в експлоатация 80% от всички ВЕИ централи у нас. В момента в страната има 1650 мегавата мощности от зелена енергия, като 976 мегавата е производството само на фотоволтаичните централи.

През следващата седмица Айолов ще обсъди с представители на Българската фотоволтаична асоциация варианти за промяна в производството на ток от слънце.

Заместник-министърът определи състоянието на енергетиката като тревожно заради недобре направените сметки през последните няколко години. Той посочи, че до месец ще бъде представена нова енергийна стратегия. „В България се получи бум на ВЕИ, когато бе завладяна от световната икономическа криза“, отбеляза заместник-министърът. България беше завладяна от световната криза и в същото време се случи бумът на възобновяемите енергийни източници“, добави зам.-министър Айолов.  „Дисбалансът е технически и икономически“, допълни той.

През декември по програма, утвърдена от икономическия министър, се очаква Енергийният системен оператор (ЕСО) да внесе документи в регулатора за сертифициране като независим оператор. Така той ще се отдели от НЕК – ангажимент, заради неизпълнението на който Брюксел започна наказателна процедура срещу България.

В момента се водели преговори с банките за промяна на отпуснатите на НЕК кредити, гаранция за които са части от енергийната мрежа на страната. Целта е кредитите да бъдат прехвърлени към ЕСО, който ще е собственик на активите занапред, обясни Айолов. По думите му през последните четири години никакви преговори не са водени по този въпрос, който е основен проблем за отделянето на независимия системен оператор. Енергийната мрежа е гаранция по кредити, отпуснати от ЕБВР, ЕИБ и Credit Suisse. Отделянето на ЕСО от НЕК трябваше да стане още през 2012 г.

 http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/10/08/2156425_tursi_se_koi_da_poeme_predstoiashtiia_cenovi_udar_pri/?ref=rss

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post