сб. апр. 27th, 2024

Сакралният смисъл на Прощалната неделя (Сирни заговезни)

97_main

На кого  и за какво трябва да простим в  Прощалната  неделя?

Прощалната неделя е  последният ден преди Великия пост. Всички вярващи искат един от друг за прошка. Това е древна традиция, която се е превърнала в част от подготовката за Великия пост.

Великия пост е  време на пречистване. Всеки човек трябва да претърпи  промени в сърцето си, за да бъде достоен за посрещането на най-големия празник в църковния календар – Великден.

Тайният смисъл на Прощалната неделя (Сирни заговезни)

Последният ден преди Великия пост се нарича още неделята за  Страшния съд. „Неделя“ в християнския смисъл на думата означава възкресение. На  службата в  Църквата се говори за Страшния съд като за второто пришествие  на Христос. Той ще се върне на Земята със своя Отец, нашият Бог. Целта ще бъде Съд, от който няма да да избягат нито живите, нито  неживите.

Всеки ще отговаря за греховете си, очаквайки  Божия милост. Ние всички ще чакаме да ни простят. Ето за какво е необходима Прощалната неделя – да научи всеки от нас да прощава, защото дори и молитвата „Отче наш“ съдържа следните думи: „Прости ни дълговете, както и ние  прощаваме на нашите длъжници“.

Това е една от най-важните заповеди на християнството. Научете се да прощавате на другите, за да може и Бог да ви  прости на вас. Не пазете зло в сърцето си срещу никого. Нека сърцето ви се очисти от черна завист, гняв, омраза. За да направите това, просто трябва да забравите  какво лошо са ви направили хората.

На кого  и какво да простим в  този ден?

Важно е в този ден не само да поискате прошка, но и искрено да  простите на тези, които са ви помолили за това. Вие  можете да не  молите  за прошка някой, ако не чувствате вина, въпреки че това е почти невъзможно. Извинете  се на  родителите си за неподчинението,  на своите  семейства – за острите си думи. Винаги може да се намери нещо, за което да се извините, защото всеки ден правим нещо нередно.

В Прощалната неделя искреността е много важна. Прощаването на греховете на други хора пред вас очиства душата ви. Много е важно да се научим да прощаваме, дори и на тези, които не се разкайват за делата си.

Това ще бъде най-добрата подготовка за Великия пост. Ще бъдете достойни за Бог за да ви прости Той. Вложете душа в този ден, направете добро дело. Това е  светла  неделя, която трябва да бъде изпълнена с Вселенска любов и топлина.

Още по темата:

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post