пн. апр. 29th, 2024

Още по-високи цени на бензина

Цените на бензините продължават да растат седмица след като отпадна меморандумът за замразяването им, подписан между държавата и „Лукойл“. Справка на сайта на най-голямата рафинерия в страната – „Лукойл Нефтохим“, показа, че е по-висока цената на бензините на едро и на дребно. Най-масовият тип А 95 вече струва 2.47 лв. за литър по бензиностанциите, а А 98 се продава срещу 2.64 лв.

Само преди два дни цените на бензините бяха 2.42 лв. за литър А 95 и 2.59 лв. за литър А 98. Без промяна засега остава цената на дизеловото гориво. Справка на сайта на „Лукойл Нефтохим“ показва, че дружеството в момента не предлага дизел със съдържание на биокомпонент от 3%, а само от 4%.
Икономическият министър Трайчо Трайков изпрати днес сутринта писмо до „Лукойл България“, с което е поискал уверение от дружеството, че ще има достатъчно горива в страната. Това съобщиха от пресцентъра на управляваното от него ведомство. Министърът настоява компанията да предостави данни за съхраняваните от дружеството количества суров петрол и нефтопродукти и готовността на рафинерията да гарантира доставките си за българския пазар при спрян износ от Русия.

С решение на руското правителство от 1 май 2011 г. износът на петролни продукти от Русия е спрян с цел гарантиране на доставките за вътрешния пазар. Засега не е преустановен износът на суровина за производството на петролни продукти. Почти месец продължи конфликтът на икономическия министър Трайчо Трайков с бургаската рафинерия. Министърът тогава поиска информация за начина, по който се определя цената на горивата от „Лукойл“ за българския пазар. От компанията пък изпратиха открито писмо, в което се усъмниха в неговата компетентност.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/05/01/1082725_benzinut_produljava_da_poskupva_na_edro_i_na_drebno/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post