пт. апр. 26th, 2024

Проверете си фактурите за тока, отново се опитват да ни измамят

By energetic авг. 29, 2013 #фактури

От новата фактура на ЧЕЗ е видно,че цената на кВтч е по-висока. Въпросът, който всички си задават е ЗАЩО? Нали уж намалиха тока с 5%? Новите фактури предизвикаха сериозно недоволство в социалната мрежа.

Ето и отговора: Намаление на цената има! Променено е самото ценообразуване, като част от добавките са включени към цената на ел.енергията, затова на пръв поглед цената за кВ/ч е по-висока. За сметка на това обаче са намалени значително таксите за пренос и достъп /с около 19%/, като крайният резултат е 5 % реално намаление на сметките. Дори и при просто изчисление се вижда,че пада общата цена, въпреки, че цената на киловат се вдига. Наистина тези 5% не са кой знае какво и няма да ни се отразят кой зае как върху и без това ограниченият ни бюджет но все пак е нещо.

През февруари обаче не протестирахме за тези 5% ,за да набутат всички такси в активната дневна енергия и да обвинят отново ЕРП-тата,които в случая нямат вина защото всичките тези такси отиват в НЕК и производителите! Да проследим някои факти.

1. Цените се определят от ДКЕВР

2. ЧЕЗ само събира парите за останалите по веригата и ги плаща на НЕК, ЕСО, данъци.

3. За ЧЕЗ на всеки 100 лв сметка остават 2,42 лв, останалите отиват най-вече при производството.

4. Новата методика в същност скри таксите, които се изплащат на производителите и другите.

5. Тази фактура е междинна и има и предишни данни, затова може да е малко объркваща.

6. Крайните цени наистина са поевтинели за потребителите със средно 5% като по-ниска значително е нощната тарифа. Най-ниска е при ЧЕЗ от трите ЕРП. При средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 200 кВтч (дневна и нощна тарифа), средно месечната сметка за електроенергия на битов потребител би се намалила от 32,32 лева на 30,80 лева (с ДДС),или с 1,52 лева. Освен намаление на крайните цени, с новия модел на ценообразуване се променя и структурата на цената и видът на фактурата.

Добавките за зелена енергия, за високо ефективно комбинирано производство и невъзстановими разходи вече няма да бъдат на отделни редове във фактурата. Те са включени в предложените от ДКЕВР цени за снабдяване, по които крайните снабдители продават електрическа енергия на битови и не битови клиенти. Става това, което си мислехме – излъгаха хората, че ще отпаднат таксите, а на практика ги скриха в цената на активната енергия.

Има и по-лоши неща и те са, че на АЕЦ не са му оставили пари за планови ремонти, какво ще стане не е ясно…

http://pirinsko.com/vnimanie-proverete-si-fakturite-za-toka-otnovo-se-opitvat-da-ni-izmamqt-53.html

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post