Във Великобритания увеличиха минималната работна заплата

Във Великобритания влязоха в сила нови правила, които увеличават  от 1 април минималната работна заплата в страната за работници по-стари от 25 години до ниво  7 лири и 20 пенса ($ 10.35) на час.

По този начин минималната работна заплата на пълно работно време (35-часова работна седмица) в страната ще стане  малко повече от 13 хиляди и  600 паунда за година, или 1134 паунда (1625 долара) на месец.

Смята се, че тази мярка ще доведе до незабавно увеличение на заплатите на  1.3 милиона британски работници.

За младите хора на възраст от 21 до  24 години обаче, минималната работна заплата остава фиксирана на 6 паунда и 70 пенса (9,6 долара) на час.

До 2020 г. се планира да се повиши минималната заплата до над 9 паунда (12,9 долара) на час.

Скептиците смятат, че увеличението на минималната работна заплата може да доведе до съкращения в предприятията, които не могат да си позволят да плащат заплати  на новото ниво.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.