сб. апр. 27th, 2024

Как да видите това, което другите не виждат?

Hollow_Man_1 Хората смятат творческите гении за мистериозни хора, спонтанно генериращи идеи от нищото. Това обаче въобще не е така. Идеи ще се сипят като из рог на изобилието, ако се използват конкретни методи на мислене. 

Експертът по креативност Майкъл Микалк разказва за стратегиите на мислене на великите – гигантите на творческата мисъл в областта на науката, изкуството и индустрията.

Различен начин за възприемане на света

Позицията на наблюдателя определя гледната му точка към света. Важно е да се научим да я променяме, за да погледнем на нещата по различен начин. Walt Disney се е идентифицирал с героите на филмите си и с публиката. Tесла, представяйки си, че живее в бъдещето, в истинския смисъл на думата е гледал на настоящето от бъдещето, създавайки нова реалност.

Опитайте да играете различни роли, за да откриете за себе си различен поглед към проблема. Отначало формулирайте задачата от ваша гледна точка. След това я запишете в няколко версии, например, как би я записал лидерът във вашата сфера, професорът, вундеркиндът, политикът, Леонардо да Винчи, Зигмунд Фройд.

Помислете как към проблема би подходил всеки един от тях. Как щеше да търси решение? Какви са приликите и разликите между вас? Сега проверете дали се е променил първоначалния ви подход към проблема?

Мислете като дете

Айнщайн често се е държал като любопитно дете. Той редовно си е задавал очевидни на пръв поглед въпроси за Бог, пространството и времето. Затворете очи и си представете, че сте, да речем, на 12 години. Спомнете си как на тази възраст сте празнували Коледа, рождени дни, какво сте чувствали по време ваканцията и на чина си в училище?

Опитайте се да мислите за проблема като за жив организъм. Как изглежда той? Нарисувайте го. Например, проблемът за продажба на имот може да изглежда като странно, безпомощно същество.

Представете си, че вашият проблем може да се яде. Какъв е на вкус?

Погледнете света от гледна точка на проблема. Какво може той да мисли за вас? Какви са политическите му убеждения? Какво ще каже за една романтична връзка? От какво се бои този проблем?

Гений – това е страстна привързаност към комбинации от различни гледни точки. Когато човек преуспява наведнъж в няколко области и в същото време е в състояние да ги комбинира, той е близо до гениалност.

Методът на Пикасо

Пикасо е отбелязвал, че художникът твори за освобождаването на чувства, видения и мисли. Това, според него, е цялата тайна на изкуството. Когато Пикасо ходел на разходка в гората, той мислил само за зеления цвят и за нищо друго, докато не настъпвало „пренасищане със зелено“. За да се отърве от такова „препълване“, той го плисвал върху картината. Многобройните творби на Пикасо са продукт на това постоянна напълване с мисли и прехвърлянето им на платното.

За да изпробвате метода на Пикасо, натрупайте колкото се може повече материали по проблема си в достъпна форма – това могат да бъдат, например, резюмета на книги, чужд опит, действията на конкурентите. Възможно най-бързо прочетете целия материал, на един дъх, докато започне да „прелива“ по тази тема. След това започнете с която и да е тема – направете и „ментална карта“. Успяхте ли с нейна помощ да откриете нещо непознато? Забелязахте ли някакви общи модели?

Ако позволите на информацията да се развива по естествен начин, новите идеи ще се появят сами.

Съчетайте несъчатаемото

Изберете 20 случайни обекта. Те могат да бъдат отвсякъде: от дома, от работа, от улицата. Запишете ги в две колони по десет. Вземете обекта от ляво и го съчетайте с обекта от дясно. Когато се получи обещаваща интересна двойка, я обработете, за да се получи изобретение. Добър пример – молив с ластик.

Комбинацията от два несходни обекта създава един вид мисловна сплав, което понякога води до интересна идея или догадка.

Клик

Концепциите се съчетават така, както светлинните лъчи се събират в една точка, и „кликват“ в подсъзнанието ви.

За да усетите „кликване“, опитайте следния експеримент. Напишете писмо до вашето подсъзнание за проблема, по който работите. Опишете го подробно, предприетите мерки, непонятни места, потребности, препятствия, идеално решение … Поръчайте на подсъзнанието да намери решение.

Напишете: „Твоята задача е да намериш решение на проблема. Бих искал да го видя след два дни. „

Запечатайте писмото и го оставете настрана. Забравете за него. Отворете го след два дни. Ако проблемът все още не е решен, допишете в края на писмото: „Съобщи веднага след като намериш решение.“ Рано или късно, когато се отпуснете или правите нещо друго, идеи и решения изведнъж изплуват от подсъзнанието.

Много често ние измисляме една или две идеи и се отнасяме с тях така, сякаш те са отговорите на всички въпроси. Но творческите идеи, както и перлите, не се срещат често. Затова е разумно да се измислят колкото е възможно повече хипотези. Една добра идея може да служи като пречка за отличната, а отличната, от своя страна, може да не позволи да се намери вярната.

Хората смятат творческите гении за мистериозни хора, спонтанно генериращи идеи от нищото. Това не е така. Идеи ще се сипят като из рог на изобилието, ако се използват конкретни методи на мислене. Творческите гении мислят бързо и гъвкаво. Вие искате ли да бъдете един от тези хора?

Езотерика: Как татуировките влияят върху съдбата на човека

Езотерика: Как  татуировките влияят върху съдбата на човекаВ действителност, тези белези по тялото могат да  накарат човек да обезумее,  или да го доведат до самоубийство.   Според езотериците всяка татуировка оказва голямо влияние върху живота на човека.…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post