пт. апр. 26th, 2024

Премиерът Бойко Борисов: Политическото говорене по темата „АЕЦ Белене” трябва да спре

By energetic апр. 6, 2011

„По линия на субординацията в правителството премиерът възлага на вицепремиера си, той на ресорния министър, съответно на агенцията. Ако се окаже, че Първанов не е уведомявал министъра си, аз ще подкрепя неговата оставка. Защото дори вицепремиерът да му е възлагал, той е длъжен по надлежен ред да си уведомява министъра.

И повтарям, това е разговор, който ще го водим ние тримата, когато си дойде Дянков. Снощи го водихме, но не можаха да стигнат до разбирателство. Казвам го това, защото считам, че не е нужно да се дават разнопосочни сигнали и да се налива в мелницата на тези, които считат, че ние сме направили нещо, различно от това, което досега е договорено.

Напротив, първи в Европа направихме стрес тестовете на нашите реактори в АЕЦ „Козлодуй”. Нееднозначно и повтарям не политическо, а експертно е решението за седми реактор в „Козлодуй” – да или не. Съвсем различно и експертно, и затова ние наемаме консултант, който към момента е най-добрият в света в тази област, който да ни каже финансово-икономически проектът „Белене” изгоден или неизгоден. Искам да махна политическото говорене по тази тема”, това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на министерския съвет.

„Защото изказвания от типа „Ние не сме против атомната централа, ама искаме да не е там, а да е на друго място” – това са години назад и ще ни изпреварят много други държави. Да, ние можем да правим и седми реактор паралелно с това, което правим в момента. Освен това, темата за цената, никога не е отпадала. В едно предаване аз казах, че вече на стотния път, който са ме питали, че всъщност цената няма значение по простата причина, че в преговорите ни за цената ние включваме и консултант, който ще набира капитал, ще търси инвеститори или няма да намери, ще преговаря”, допълни министър-председателят.

Пълния текст на разговорите по темата можете да прочетете на официалния сайт www.governmen.bg, в съобщението публикувано в раздел „Новини”

Пресцентър

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post