пт. апр. 26th, 2024

„Атомстройекспорт“ заведе дело в Париж срещу НЕК за $ 58 милиона

Руската фирма „Атомстройекспорт“ АД,   която изгражда атомната  централа в „Белене“ , заведе дело в Международния арбитражен съд на Международната търговска камара в Париж срещу  Националната електрическа компания на България (НЕК) с иск за 58 милиона евро, които „Атомстройекспорт“ е похарчил за работата по проекта за атомната електроцентрала, съобщи в четвъртък пред РИА Новости представител на руската ядрена компания.

„Тази мярка е процедурно   необходима, тъй като става дума за изплащане на вече извършени дейности,  за която двете страни са подписали сертификати за изпълнение „- каза той.

Според него, „Атомстройекспорт“ е изпълнила определен обем дейности по изграждането на „Белене“ АЕЦ, привличайки по искане на българската страна кредитни ресурси“.

„На българския  клиент във връзка със сложното му финансово състояние по негова молба е била предоставена отсрочка на плащанията и е съгласуван погасителен план. Доколкото графикът на плащанията от страна на клиента (НЕК) не е изпълнен, руската компания е принудена да се обърне към съда, защото в противен случай ще се изправи пред искове на руските  фискални служби  заради непредприети мерки по изискването на плащания по експортни поръчки и като следствие от това- неплащане на данъци в бюджета на Русия „, – добавя длъжностното лице.

Разглеждането на този иск  ще бъде първата съдебна процедура между „Атомстройекспорт“  и НЕК.

Представителят на „Атомстройекспорт“ каза , че „не може да се изключи и последвал иска на руската компания в съда за неизпълнение от българска страна на нейните задължения, записани в двустранните парафирани документи. “

Той подчерта, че тази практика по никакъв начин не трябва да се тълкува като мярка за натиск върху клиента с цел да се ускори вземането на решение.

„Атомстройекспорт“ с уважение се отнася към желанието на клиента, да  да изясни за себе си нюансите на един толкова сложен проект като изграждане на АЕЦ „Белене“,  особено предвид необходимостта да се провери съответствието ма  проекта с всички правила и изисквания за безопасност, предприети в ЕС след инцидента в Япония „- добавя представителят на Атомстройэкспорт.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post