нд. апр. 28th, 2024

Производството на електроенергия от вятърни и фотоволтаични централи ще бъде ограничено с 40 % на 21 май

By energetic май 20, 2013 #ограничения

Производството на електроенергия от вятърни и фотоволтаични централи в Североизточна и Югоизточна България ще бъде ограничено с 40 % на 21 май.
Производството на електроенергия от фотосоларни паркове и вятърни електроцентрали, присъединени към електроразпределителната мрежа на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, ще бъде ограничено утре, 21 май, от 10:00 до 17:00 часа. Ограничението на производството на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) с 40 % е по разпореждане на Електроенергийния системен оператор, поради необходимостта от поддържане на баланс между производство и потребление в електроенергийната система.
На територията на област Добрич, ограничението се отнася само за ВЕИ централи, присъединени към подстанции Нона, Тервел, Добрич, Крушари и Фаворит.  На територията на останалите области в Североизточна България ще бъде ограничено производството на електроенергия от ВЕИ, присъединени към всички подстанции. Компанията уведомява централите, които утре трябва да ограничат своето производство, съобщават от ENERGO-PRO Varna Ltd.

В изпълнение на получено днес оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (EСО) и  EVN България Електроразпределение ще разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи с мощност над 30 kW, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, да ограничат мощността си с 40% за времето от 10:00 до 17:00 часа във вторник, 21 май 2013 г.

Целта на ограниченията е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post