сб. апр. 27th, 2024

Американските ТЕЦ-ове са готови да преговарят с държавата, но без ултиматуми

tecТЕЦ АES „Марица Изток 1“ е готова на диалог с държавата, но трябва да бъде отменено решението на ДКЕВР, с което се поставя ултиматум за постигане на промяна на договорите. Това коментира пред журналисти Питър Литгоу, регионален мениджър на компанията AES за България. Той бе сред участниците в Петата енергийна конференция, организирана от Български енергиен форум.

Ние сме отворени за диалог, но решението на регулатора в момента е пречка да имаме каквито и да било разговори, защото ние сме длъжни да защитим инвестицията си, заяви Литгоу. Според него би трябвало ДКЕВР да промени своите решения. Ако това се случи, ние сме готови за диалог; винаги сме заявявали, че сме готови да помогнем на правителството да реши проблемите в сектора, заяви Питър Литгоу.

В отговор на въпрос дали от страна на компанията има воля да бъдат променени дългосрочните договори за изкупуване на енергия, Литгоу каза, че договорите са средносрочни и че има различни опции, ако държавата иска да постигне намаляване на цената на енергията. Проблемът е, че не сме чули досега формула за стабилизиране на енергийния сектор, каза Литгоу.

От ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ също заявиха пред медии, че компанията е готова да седне на масата на преговорите с държавата, стига да не й бъдат поставяни ултиматуми.

ТЕЦ AES „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ са готови да изнасят енергия за Турция, но за да се случи това трябва да бъде увеличен капацитетът на електропреносната мрежа от централите към турската страна, коментираха по време на форума представители на двете компании.

Източник: БТА

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post