чт. апр. 25th, 2024

Храни, които укрепват имунната система

хранаПреди началото на зимата всеки трябва да се погрижи за имунната си система, но за целта не е задължително да купувате скъпи лекарства и да товарите организма си с отрови. По-подходящо е да включите в хранителния си режим натурални имунопротектори. Ето и някои от есенните дарове на природата, които ще ви помогнат да укрепите имунната система и да се подготвите за студената зима.

Чесънът

Не случайно го наричат „пеницилин за бедняци“. Чесънът има силни антибактериални свойства и предпазва от инфекциозни заболявания като грип, благодарение на фитонцидите. Той е и естествен защитник на имунитета, защото бактериите не могат да изработят устойчивост към него, както правят това антибиотиците. Той е отлична подправка към ястията, а неприятната миризма се премахва лесно с малко магданоз или лист от мента.

Джинджифилът

Днес не е проблем да намерите от този корен и на българския пазар. Джинджифилът е богат на антиоксиданти и притежава бактерицидни свойства. Той има свойството да сгрява организма и е подходящ за зимните месеци или за тези, които все им е студено. През есента и зимата може да го добавите в салатата, супата, печеното, дори и в сладкиша. Може дори да си сварите чай от него. Този чай стимулира обмяната на веществата и ще ви помогне да отслабнете. За да го приготвите, нарежете на ситно джинджифила, добавете лимон и залейте с вряла вода. Като поизстине добавете мед на вкус.

Ако успеете да намерите хинап, може да сварите чай от джинджифил, кафява захар и няколко плода хинап. Този чай е особено полезен за жените.

Канелата

Тази подправка е характерна за азиатската кухня. Тя също е богата на антиоксиданти, които предотвратяват запушването на кръвоносните съдове и развитието на бактериите. Канелата помага да се справим с лошия холестерол, стабилизира кръвната захар и по този начин намалява риска от заболяване с диабет тип 2.

Морковите

Този зеленчук присъства постоянно на трапезата ни, но малцина знаят, че той е един от мощните имуностимулатори. Това се дължи на бетакаротина, който съдържат. Той помага на организма ни да се справи с бактериите и вирусните инфекции.

Броколите

Те са богати на антиоксиданти и витамини, които защитават организма от рак и намаляват риска от сърдечни пристъпи. Може да ги консумирате варени на пара или сурови.

Чаят

Тук не става дума за билковите чайове, а за различните видове зелен и черен чай, които се получават след преработването на чаените листенца. Учените са доказали, че веществата, съдържащи се в тях съдействат за укрепването на имунната система, както и за обновяването на клетките.

Медът

Не забравяйте и този дар на природата. Българският мед е може би един от най-лечебните и богати на полезни вещества. Ако отчетем и факта, че според ТКМ най-подходящи и полезни са храните и продуктите от мястото, където сте родени и живеете, то тогава ползата от него остава безспорна. Той трябва да присъства редовно на трапезата ви, особено през есента.

Киселото мляко

Киселото мляко и млечните продукти са богати на бактерии, които са важни за доброто храносмилане и имунната система, защото успешно се борят с размножаването на вредните бактерии.

Тиквата

Тиквата е може би най-типичният представител на есента. Тя е пълна с антиоксиданти, фибри, витамини С, Е и D, каротин, калий, магнезий. Тя подсилва имунитета, поддържа сърцето здраво, лекува кожни проблеми, подобрява зрението, бори се с рака и наднорменото тегло.

Тиквата се препоръчва по време на профилактично или лечебно хранене, защото е източник на целулоза, която подсилва защитните функции на организма.

Изобилието от медни и железни соли и фосфор, което тиквата осигурява, действа положително на съдържанието на кръвта, което също в една или друга степен се повлиява от ограничения прием на хранителни вещества по време на диета. Малокръвието и атеросклерозата също се избягват чрез редовния прием на тиква.

Тиквата се препоръчва и при проблеми с черния дроб и бъбреците. Друго нейно полезно свойство е регулирането на храносмилането и стимулирането на изхождането, благодарение на съдържащия се в нея пектин.

Изцеденият сок от тиква е полезен при проблеми със съня и със зрението. А ако към него добавите сок от изцеден лимон, мед и гореща вода, получавате идеално средство за борба със стреса.

След като сварите тиквата, не изхвърляйте сока, защото той също е полезен за здрав сън. А с меката част на тиквата може да правите компреси при екземи,обриви и рани.

За да нормализирате кръвното и холестерола, правете си пречистващи дни с печена тиква, без никакви добавки към нея.

Тиквеното семе също е полезно. То помага при проблеми с простата, остеопороза, възпаление на черния дроб и глисти.

Ето една нетрадиционна за нашата кухня рецепта за супа от тиква и канела.

Необходими продукти: 1 глава лук, 2 моркова, 2 картофа, 1 скилидка чесън, 600 гр. обелена тиква, пилешки бульон, 2 щипки мляна канела, олио или зехтин.

В тенджера със сгорещена мазнина добавете на ситно нарязаните лук, морков, чесън и канела и запържете за 1-2 минути. Добавете нарязаната тиква и картофите. Залейте с бульон, който да ги покрие. Варете супата до готовност. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Накрая пасирайте до получаването на гладка смес.

Радио Китай: http://bulgarian.cri.cn/1001/2013/06/26/1s121675.htm

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post