нд. апр. 28th, 2024

Стига сте се радвали! Научете се да злобеете и да страдате!

емоции

Позитивното мислене, емотикони, щастливи снимки в социалните мрежи, както и  белозъби усмивки – Днес това за признаците  на благополучния човек. Опитваме се да оставаме положителни през цялото време, като крием отрицателните си емоции от другите и от самите себе си. Но постоянното състояние на подем не винаги е добро, а понякога дори вредно.

Обратната страна на усмивката

Състоянието на щастие има предимства. Хората, които изпитват положителни емоции, са по-малко склонни към депресия и безпокойство, по-лесно постигат успехи, вземат по-добри решения и живеят по-дълго. Човек може да си помисли, че щастието е също толкова важно за човешкото благосъстояние, както храната и слънчевата светлина. Но, както показват затлъстяването и меланомата, прекомерното натрупване на благоприятни фактори могат да са и  вредни.

Научни доказателства показват: радостта е  не само прекомерна, но и неправилна.

Когато сме твърде радостни и весели, често не обръщаме внимание на сериозните заплахи и рискове около нас. В състояние на прекомерна радост е по-лесно да се решим на авантюри  и да подценим  рисковете на алкохола ( „Пет коктейла и всичко за моя сметка!“), преяждането ( „О,  хайде още едно парче от тортата!“),  секс без презерватив ( „Какво толкова ужасно може да се случи?“ ).

В състояние на прекомерна радост е лесно да се направи нещо глупаво.

Ако всичко е добре при нас, ние се чувстваме чудесно, околната среда е позната и сигурна, не сме склонни да мислим за нещо сложно.

В режима „Всичко е супер!“ ние бързаме със заключенията и разчитаме на стереотипни преценки.

Радостта ни насърчава да пропускаме подробностите, които ще научим по-късно. Това обикновено се проявява като ефекта на ореола:  ние автоматично считаме много приятния човек за  добър човек, защото той е стилно облечен и разказва смешни вицове.

За ползите от негативността

Отрицателните емоции насърчават по-бавната и по-систематична обработка на информацията. По-малко разчитайки на първите заключения, обръщаме повече внимание на важни подробности, които не са видни веднага. (Да, той е привлекателен, но защо винаги крие зад гърба си ръката, на която носи брачната халка?)

„Лошото“ настроение допринася за по-внимателен и открит начин на мислене, който позволява да разгледаме доказателствата със „свежи“  очи и да подхождаме към тях наистина креативно. Когато сме малко меланхолични, е по-лесно да се съсредоточим и да задълбаем в проблема. Човек с лошо настроение не е толкова лекомислен.

Отрицателните емоции са добър източник на вдъхновение

Обикновено в момент, когато превратностите на живота ни накарат да забавим темпото, стават по-видими тези невидими, но много важни подробности, които могат да направят така, че всичко да се промени.

Болезнените чувства са сигнали, които ни помагат да се опознаваме по-добре и подсказват как да действаме.

Завист, гняв и страх. Наслаждавайте се!

Завистта, както и гневът, спадат към смъртните грехове. Но всъщност завистта е много способна да мотивира – много повече от възхищението – и да помага на самоусъвършенстването. Едно проучване показва, че студентите, които завиждат на по-успешните си колеги, показват по-голяма мотивация за учене, отколкото тези, които просто им се  възхищават.

Срамът и вината изпълняват важни социални функции, допринасяйки за работа в екип. Тъгата е  сигнал, че нещо не е наред в нашия живот. А  външните прояви на тъга показват на другите, че имаме нужда от помощ.

Потискайки тъгата си и криейки я зад престорена веселост,  ние се лишаваме от нови ориентири, а вероятно и от подкрепа.

Барбара Шер е сигурна: оплакване, мърморене, досаждане,  дразнене, ядосване – са страхотни занимания и са много полезни. Просто трябва да се научите как да ги правите правилно.

Как правилно да злобеем и да страдаме

Човек поради своята природа не винаги може да се чувства добре. Когато се чувствате зле –  боли,  злобеете или се страхувате – трябва да имате възможност да изразите чувствата си.

Какво прави всяка добра актриса в деня на премиерата? Устройва  истерика. Вие също можете да направите това. Блъскайте всичко, което ви попадне, тъпчете с крака, ридайте: „Светлината е ужасна, текстът е отвратителен, драматургът трябва да се застреля, директорът е  идиот! Още не съм готова, не мога   повече, Аз заминавам!“ А  след това идете на сцената под светлината на прожекторите … и всичко ще бъде наред.

Понякога е полезно да се устрои истерика

Разбира се, не винаги е необходимо да се изразяват емоции  тук и сега – например, ако сте се ядосали  на среща или на интервю за работа. Опитайте се да заглушите гнева, но не се отказвайте от него.

Изберете момента, в който можете да покажете настроението си с пълна сила и когато то ще работи за вас.

Представете си, че треньор на футболен отбор губи мача след първото полувреме. Той използва енергични и точни изрази, за да оцени играта на отбора.

Неговата сурова оценка не подминава нито един играч. Но заедно с  коментарите, той подготвя всички за това, което трябва да направят  през втората половина на мача. Екипът отива на полето възбуден, съсредоточен и готов за победа.

Изразяването на емоциите по правилния начин ви позволява да информирате другите за силата на вашите чувства.

Ако емоциите ви са прекалено силни и не можете да се откажете от незабавното им изразяване, обяснете на другите това, което се случва с вас (например „Може да ви изглежда, че аз съм малко по-разсеян в нашия разговор, но аз продължавам да мисля за един неприятен телефонен разговор от  тази сутрин“).

Първата стъпка към приятелство с отрицателни емоции е да ги признаете

Да се ​​научите да използвате отрицателните емоции не е лесно, отнема време. Но този нелек път започва с една проста изповед: „Отрицателни емоции съществуват и аз ги изпитвам.“ После помислете за ситуациите, в които те възникват, в които те ще ви навредят,  и кога могат да ви помогнат.

Опитайте се да проследявате и да разбирате чувствата си, без да ги засенчвате с общоприети положителни формули. Постепенно ще разберете, че отрицателните емоции могат да бъдат ваши приятели.

Успех!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post